Arbeidsliv

De uegoistiske tjente mest

Å ofre seg for andre kan være en bedre lønnsstrategi enn spisse albuer, viser funn i studie fra svensk forsker.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Kimmo Eriksson, forsker ved Centrum för evolutionär kulturforskning ved Stockholms universitet, har sammen med forskere fra Stockholms universitet og University of South Carolina studert egoisme og lønn, skriver civilekonomen.se.

Forskerne hentet i studien inn data fra store amerikanske og europeiske databaser fra et representativt utvalg av befolkningene, for så å måle egoisme.

Målingene er til dels gjort ved at deltagerne har svart på spørsmål om holdninger og til dels ved spørsmål om adferd; herunder hvor ofte mye av lønnen folk ga til veldedighet og hvor mye tid de bruker på frivillig arbeid.

Forskerne fant samme mønster i alle landene de undersøkte, for både kvinner og menn.

I starten av sine karrierer tjente de egoistiske mest, men stikk i strid med en del tidligere forskning, fant forskerne at uegoistiske mennesker i det lange løp hadde fikk høyere lønn enn egoistene. Forskerne fant samme mønster i alle landene de undersøkte, for både kvinner og menn.

De har ikke forskningsfunn på hvorfor de uegositiske over tid tjener mest, men Kimmo sier til Civilekonomien at han tror at uegoistiske personer i snitt får høyere lønn fordi de utvikler bedre sosiale relasjoner.

Dette kan igjen være nyttig fordi man får hjelp, tips om hvilke jobber man skal søke, støtte når man trenger det etc. Å være godt likt er alltid en fordel, mener han.

Powered by Labrador CMS