Ledelse

I Akersgata 59 i Oslo vil den nye departementsråden i OED holde hus. Her «bor» Olje- og energidepartementet sammen med Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Samferdselsdepartementet (SD) og Kulturdepartementet.

Mektig lederstilling ledig

Ønsker du deg en virkelig utfordrende lederjobb? Nå blir snart stillingen som departementsråd i Olje- og energidepartementet ledig. Men den jobben er ikke for hvem som helst.

Publisert Sist oppdatert

«Meget god rolleforståelse, gode lederegenskaper og styringsevne», er noe av det stillingsutlysningen ber om.

«Oljedronningen»

Foto Elisabeth Berge – en av Norges mektigste – går snart av som dep-råd i Olje- og energidepartementet. (Tore Sætre/ commons.wikimedia)

Det trengs for å erstatte Olje- og energidepartementets mangeårige «oljedronning», departementsråd Elisabeth Berge. Hun har ledet departementet gjennom de siste 15 årene. Til høsten blir hun 65 år, og velger da å fratre.

Berge hadde tung bransjeerfaring allerede da hun tiltrådte toppstillingen i OED i 2004. Hun hadde vært ansatt i Statoil siden 1990, fra 1999 som konserndirektør og medlem av konsernledelsen.

Dessuten hadde hun «vært innom» departementet tidligere i karrieren. Fra 1981 til 1990 var hun ansatt i Olje- og energidepartementet; først som førstekonsulent i Forhandlings­avdelingen og fra 1986 som byråsjef for Gasskontoret i Oljeavdelingen. En periode var hun også konstituert som dep-råd.

Magasinet Kapital har de siste to årene kåret Elisabeth Berge til Norges 5. mektigste kvinne – den første på listen av de 100 mektigste som ikke sitter i regjeringen.

Heftige kandidatkrav

Nå skal hun altså erstattes. Og det er ikke småtteri den nye departementsråden forventes å ha i bagasjen, ifølge stillingsannonsen:

  • Meget god rolleforståelse, gode lederegenskaper og styringsevne

  • Bred samfunnsmessig orientering og god forståelse for politiske prosesser

  • Toppledererfaring og solid bakgrunn fra offentlig forvaltning, gjerne departement

  • God evne til samarbeid både innad og på tvers av sektorer

  • Omstillingskompetanse og trygghet i lederrollen

  • Kunnskap om departementets ansvarsområder

  • Høyere utdanning og god skriftlig og muntlig kommunikasjonsevne på norsk og engelsk

Ikke bare olje

Ifølge departementet selv er Olje- og energidepartementets hovedoppgave å «tilrettelegge en samordnet og helhetlig energipolitikk. Et overordnet mål er å sikre høy verdiskaping gjennom effektiv og miljøvennlig forvaltning av energiressursene».

Departementsråden er øverste faste embetsmann og departementets administrative leder.

OED er pengemaskinen i statsforvaltningen. Men også der i gården er man inne i en brytningstid. Alt kan ikke handle om olje lenger. Tirsdag denne uken foreslo regjeringen å legge til rette for å etablere havvind utenfor Hammerfest.

Dette er det tredje området regjeringen mener kan egne seg til havvindsanlegg langs norskekysten. De to første som er foreslått, ligger utenfor kysten av Rogaland og sør i Nordsjøen.

Dette viser at ny fornybar energi også vil bli en del av porteføljemiksen til den nye departementsråden i Olje- og energidepartementet. Norsk energipolitikk er i endring, og Elisabeth Berges etterfølger vil få en nøkkelrolle i dette.

Eller som det står under «nøkkelord» i stillingsutlysningen på Finn: «politikk, strategi, utvikling, administrasjon».

Ny oljedirektør

Som om det ikke var nok å skifte toppsjef i departementet, skal det også tilsettes ny oljedirektør i Oljedirektoratet. Også der søkes det etter en «strategisk, utviklingsorientert og faglig sterk» direktør etter Bente Nyland, som går av til nyttår etter to åremålsperioder.

Powered by Labrador CMS