Annonse
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha et tak på lønna til ledere og byråkrater i staten på 1,5 millioner kroner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix      

Senterpartiet vil ha tak på lederlønninger i staten

I et representantforslag som Senterpartiet vil legge fram for Stortinget denne uka, foreslår partiet å fryse lønna til alle ledere i staten som tjener mer enn 15 G, som tilsvarer nesten 1,5 millioner kroner.

– Det er grunnleggende feil at byråkrater i staten tjener mer enn statsministeren, slo Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fast i Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

– Lønnsforskjellene har blitt større og større. Nå ser vi en utvikling der ledere i staten får stadig mer i lønn, sier han og viser til at mange statsansatte som jernbanearbeidere og sykepleier tjener 400.000-500.000 kroner i året.

I dag er det 67 ledere i staten som tjener over 1,5 millioner kroner, blant dem Nav-sjefen med 1,9 millioner, veidirektøren med 1,8 millioner og riksadvokaten med 1,7 millioner kroner. Statsminister Erna Solberg (H) har en lønn på 1,4 millioner kroner.

Kommunalminister Monica Mæland (H) mener på sin side at Vedum beskriver et problem som ikke eksisterer.

– Dette er ren symbolpolitikk. Senterpartiet gir inntrykk av at det er vill lønnsfest i staten. Det er det ikke, slår hun fast.

Hun viser til at det er 600–700 ledere i staten, og at lønnstaket på 2 millioner kroner har stått stille i fire år.

– Vi skal rekruttere de beste hodene, og da er lønn en av flere faktorer, sier Mæland.

Annonse
Annonse