Ledelse

Italienske David Sassoli er sosialdemokratenes kandidat i valget til ny president i EU-parlamentet.

Sosialdemokrat i tet i valget til ny president i EU-parlamentet

Den italienske sosialdemokraten David Sassoli leder, men fikk ikke nok stemmer til å vinne første runde i valget på ny president i EU-parlamentet.

Publisert Sist oppdatert

Sassoli fikk 325 stemmer i første valgrunde onsdag formiddag, sju færre enn han trengte for å bli valgt direkte.

Den 62 år gamle sosialdemokraten er én av i alt fire kandidater i presidentvalget. De tre andre er Ska Keller fra De grønne i Tyskland, Sira Rego fra det venstreradikale partiet IU i Spania og Jan Zahradil fra det konservative partiet ODS i Tsjekkia. Alle fire går videre til annen valgrunde.

Verken kristendemokratene eller de liberale stiller med egne kandidater.

Sassoli er tidligere journalist og TV-kjendis. Han har representert det italienske partiet PD i EU-parlamentet siden 2009 og har de siste fem årene vært en av visepresidentene i forsamlingen.

Nominasjonen av Sassoli kom som en overraskelse tirsdag kveld og er et miniopprør mot pakkeavtalen som ble inngått mellom stats- og regjeringssjefene på EUs toppmøte om hvordan toppjobbene i EU skal fordeles.

Stats- og regjeringssjefene har ingen direkte innflytelse over valget av president i EU-parlamentet, men skal ifølge NTBs kilder uformelt ha foreslått den bulgarske sosialdemokraten Sergej Stanisjev som kandidat for på den måten å sikre geografisk balanse i fordelingen av toppjobbene.

Ved å nominere Sassoli i stedet har sosialdemokratene i EU-parlamentet valgt å ignorere de europeiske ledernes forslag.

Powered by Labrador CMS