Ledelse

I fjor leverte aksjeselskaper som var ledet av menn de beste økonomiske resultatene

Dette ifølge tall fra ny analyse.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Data- og analyseselskapet Bisnode Norge har analysert fjorårsregnskapene til norske aksjeselskaper, og konkluderer med at selskaper som har en mann som daglig leder leverer bedre resultater enn tilsvarende bedrifter som har en kvinne som sjef. Dette skriver Dagens Næringsliv i en omtale av analysen.

Avisen viser til at vel 15 prosent av selskapene med over en million i omsetning ledes av en kvinne, mens de samme bedriftene står for 11,8 prosent av den samlede omsetningen og 10,8 prosent av overskuddet.

For styreledere slår imidlertid sammenligningen av kjønn ut motsatt vei, ifølge Bisnodes analyse. Kari Mette Almskog fra Bisnode Norge sier til Dagens Næringsliv at dette gjelder særlig store selskaper med over ti millioner i omsetning. 9,2 prosent av disse selskapene har en kvinne som styreleder. Disse bedriftene står for 19,5 prosent av overskuddene.

Analyseselskapet har ikke analysert årsakene til kjønnsforskjellene.

Det kan naturligvis være mange faktorer som påvirker hvorvidt en bedrift er lønnsom eller ikke, men for tiden pågår det en debatt om kvinnelige ledere og lønnsomhet. Det startet med at Dagens Næringsliv publiserte en kronikk om en doktorgradsstudie under tittelen «Flere kvinnelige ledere gir lavere lønnsomhet». Den ble etterfulgt av debatter om hvorvidt det faktisk er en sammenheng eller ikke. Forskere fra NHH skrev mot-kronikken «Nei, forskning viser ikke at kvinnelige ledere gir lavere lønnsomhet».

Powered by Labrador CMS