Ledelse

Kollegaer som oppmuntrer og støtter hverandre skaper energi som både enkeltpersoner og fellesskapet får glede av. Harmløs flørt på jobben kan inngå i dette, mener psykolog Fanny Duckert.

Flørteguide for ledere

I en ny bok beskriver psykolog Fanny Duckert og filosof Øyvind Kvalnes positive sider ved flørting på jobb, men for ledere kan dette være et minefelt.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske organisasjonsforskeren Jane Dutton har beskrevet det hun omtaler som høykvalitetsforbindelser på jobben. Det handler om kollegaer som ser, oppmuntrer og støtter hverandre, og skaper energi som både enkeltpersoner og fellesskapet får glede av.

Når vi fylles med den typen energi, blir vi både mer entusiastiske og vi får mer pågangsmot.

Dutton nevner ikke flørt spesielt, men beskrivelsen av høykvalitetsforbindelser kan også romme flørting på jobben, mener Fanny Duckert og Øyvind Kvalnes. Hun er klinisk psykolog og organisasjonspsykolog med bakgrunn som professor ved Universitetet i Oslo. Han er filosof og professor i organisasjonsadferd ved Handelshøyskolen BI. Sammen har de skrevet boka «Flørt!».

I kapittelet om flørting på jobb, omtaler de den gode jobbflørten som en berikelse for arbeidsmiljøet. Noe som gjør at folk gleder seg til å komme på jobben.

Les Fanny Duckerts flørteråd til ledere nederst i artikkelen

«Jeg ser deg og liker deg»

Foto Ledere skal være forsiktige med flørting, råder psykolog Fanny Duckert, men hun mener at de likevel kan flørte på noen måter. (Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

– Hva er jobbflørting?

– Det er tosidig. Jobben et av våre heftigste flørtesteder, mange har truffet partneren sin i en jobbsetting. Så på den ene siden er det et stort potensial for varige kjærlighetsforhold og relasjoner der, sier Fanny Duckert.

– Men hvis vi ser bort fra det og ser på jobbflørten som et fenomen på arbeidsplassen, så er dette en mer lekende og harmløs flørt. Vi snakker her om positive relasjoner på jobben. Et anerkjennende blikk, komplimenter og positiv respons på faglig samarbeid.

– Likevel kaller dere det for flørt?

– Ja, det er flørt. Essensen i begrepet flørt, er at ´jeg ser deg og jeg liker det jeg ser´, sier psykologen, som også liker å kalle det «en uforpliktende liten gave».

Jeg ser deg og jeg liker det jeg ser

Respektfull og flyktig

Denne positive tonen, som altså ikke er sjekking, mener psykologen er positivt for arbeidsmiljøet.

– For mange er jobben et lite fristed der de kan legge hjemmestress bak seg og konsentrere seg om faget sitt, aktivitetene sine og kontaktene sine på en måte som ikke krever dem på samme intense måte som på hjemmeplan, sier Duckert.

– Det kan være høykvalitetsforbindelser når du jobber sammen med noen du liker, er på bølgelengde med og som du har felles interesser med. Da er det lettere å legge inn et ekstra gir, stå på mer og yte litt ekstra.

I boka beskriver Duckert og Kvalnes den gode flørten som anerkjennende, respektfull, oppriktig og lekende. Den er flyktig og koblet til situasjonen, her og nå. Det er noe man gir uten å kreve å få noe tilbake. Og – den er ikke forulempende eller sjenerende for noen.

Menn med makt

I #metoo-sakene ble det av dekket at mange har opplevd å bli seksuelt trakassert på jobben, noe som er ekstra alvorlig hvis en leder står bak. Da oppstår det en ekstra dimensjon; den ene har hatt mer makt enn den andre.

– I lys av #metoo; kan ledere flørte for å bedrive sjekking på jobben eller blir det helt feil?

– Vårt generelle råd er at ledere skal være veldig varsomme og veldig bevisste på maktforskjellen. Sjefen har mer makt, i kraft av at han eller hun kan manøvrere sine medarbeidere. Sjefen er den som kan bestemme om medarbeideren får opprykk og lønnsforhøyelse, og som disponerer både formelle og symbolske maktmidler.

Vanskeligere å si nei

– Det er mye vanskeligere for en medarbeider å si nei og sette grenser overfor en sjef, fordi det kan få negative konsekvenser på jobben, sier psykologen.

Men samtidig kan sjefen være forlokkende av nettopp de samme grunnene, legger Duckert til, og viser til at det kan være underordnede som synes det er fristende å flørte med nettopp sjefen.

– Makt, særlig blant menn, øker deres attraktivitet. Det menn med makt må være klar over, er at interessen kan være mer knyttet opp mot rollen enn personen.

– Dette blir et problem når en leder med makt tror at han er veldig attraktiv og kan tillate seg hva som helst, mens det egentlig er makten som rollen hans gir som tiltrekker seg oppmerksomhet. Det er også ekstremt viktig å ikke knytte flørting til noen gjenytelser av noe slag.

Den hyggelige varianten

Er du leder? Styr unna fysisk flørting på jobb, råder psykolog Fanny Duckert. Hold deg til den harmløse flørten som handler om å skape god stemning.

– Som leder må du være veldig bevisst på hva du gjør, gjentar hun.

Og de samme «reglene» gjelder på julebordet og firmafesten.

– Det er ikke greit å slippe alt lederansvaret på fest, og så gå inn i lederrollen igjen dagen etter. Å bli overdådig full eller overdådig utagerende er ikke særlig smart av ledere.

Men fallgruvene til tross, Duckert og Kvalnes slår likevel et slag for det de omtaler som den gode jobbflørten.

– Ja, det gjør vi. Det er hyggelig, det er morsomt og det gir overskudd.

Flørteguide for ledere

Powered by Labrador CMS