Ledelse

Medarbeiderne som kommer tilbake etter krisen har forandret seg, derfor er «reboarding» et nytt «buzzword»

Publisert

Lest om ledelse. I skogen av engelske moteord – buzzwords – innenfor HR og ledelse, er reboarding et begrep å merke seg.

Den danske arbeidsmiljøavisen A4 Arbejdsmiljø skriver om hvorfor begrepet seiler opp som faguttrykk.

Ledere, HR-ledere og andre som har ansvar for å følge opp medarbeidere og arbeidsmiljø planlegger nå hvordan tilbakekomsten til arbeidsplassen etter en langvarig hjemmekontortilværelse kan skje. Når arbeidslivet etter hvert vender tilbake til noe som minner om normalen skal arbeidsfellesskapet gjenoppdages.

Avisen har intervjuet Marlene Friis Andersen, forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun bruker det, unorske og udanske, internasjonale begrepet reboarding.

Engelske faguttrykk kan riktignok virke fremmedgjørende for folk, men bakgrunnen for det nye ordet er at onboarding, som handler om å ta imot nye medarbeidere på en god måte, fra før er et begrep som brukes innenfor fagområdet ledelse og oppfølging av menneskelige ressurser, human resources (HR).

Når fagfolk nå vrir på ordet onboarding og kaller det reboarding eller re-onboarding, er det ifølge Friis Andersen fordi det ikke er nye medarbeidere som kommer tilbake på jobb.

Det er medarbeidere som har forandret seg.

– Det er ikke nye relasjoner som igjen skal synkroniseres på den fysiske arbeidsplassen. Det er forandrede relasjoner som skal synkroniseres, sier Friis Andersen til A4 Arbejdsmiljø.

Hun viser til at mange medarbeidere har jobbet hjemme så lenge at de har fått noen nye jobbvaner.

Noen har kanskje tenkt igjennom hvordan de vil med privatlivet og jobblivet sitt framover.

Noen har kanskje fått nye rutiner, andre måter å løse arbeidsoppgaver på og nye måter å organisere dagen på.

Dette er noe ledere bør ha i bakhodet når de skal følge opp alle som vender tilbake til arbeidsplassen. Vær også oppmerksom på at relasjonene på arbeidsplassen, også mellom ledere og medarbeidere, kan ha forandret seg.

Powered by Labrador CMS