Ledelse

Under koronapandemien ser flere verdien av «mykere» lederegenskaper som empati, fleksibilitet og kommunikasjonsferdigheter, viser en undersøkelse fra CEMS Global Alliance.

Myke, skandinaviske lederegenskaper viktigere enn før

Koronapandemien påvirker hvilke egenskaper folk anser for å være mest verdifulle hos ledere, viser en ny internasjonal undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Mens tradisjonelle lederegenskaper som resultatfokus og det å ha en strategisk visjon fortsatt anses som viktig, blir de tillagt mindre vekt nå enn før pandemien.

Nå ser flere verdien av «mykere» lederegenskaper som empati, fleksibilitet og kommunikasjonsferdigheter.

Det viser en ny internasjonal undersøkelse fra det internasjonale nettverket CEMS Global Alliance, som består av 34 handelshøyskoler – inkludert NHH.

 

9 av 10 opplever store endringer

Undersøkelsen baserer seg på svar fra totalt 1711 ledere og arbeidstakere fra 71 land spredt over hele verden, fordelt på mange ulike bransjer. 302 av dem bor eller har studert i Skandinavia.

Det store flertallet – hele 87 prosent - mener at koronapandemien i stor grad har påvirket bedriften og teamene deres, og at endringene vil vare lenge. Om lag en fjerdedel tror at endringene blir permanente.

Trenger trygghet

Endringene har skapt behov for andre lederegenskaper enn før, spesielt det som ofte oppfattes som «skandinaviske lederegenskaper».

Foto Det stilles nye krav til ledere og ledelse, sier CEMS Academic Director Jan I. Haaland ved NHH. Foto Helge Skodvin.

– Koronakrisen har tvunget oss alle til å jobbe og samarbeide på nye måter, og da stilles det også nye krav til ledere og ledelse, sier CEMS Academic Director Jan I. Haaland ved NHH i en pressemelding, og legger til:

– Det er interessant å se hvordan undersøkelsen fremhever lederegenskaper som bidrar til å gi medarbeiderne trygghet i jobbsituasjonen og fremhever egenskaper som vi kjenner godt til i Skandinavia.

3 anbefalinger til ledere

Basert på funnene i undersøkelsen, har rapporten tre anbefalinger til ledere under koronapandemien:

Undersøkelsen fremhever lederegenskaper vi kjenner godt til i Skandinavia

1. Skap psykologisk trygghet

Vær oppmerksom på utfordringene medarbeiderne dine har. Skap trygghet ved å være tolerant og empatisk når du kommuniserer og samhandler med dem.

2. Legg til rette for læring og utvikling

Oppfordre medarbeiderne til å prøve og feile og eksperimentere med nye løsninger, og se på feil som mulighet for læring.

3. Jobb med deg selv

Husk å reflektere over dine egne verdier og lederstil og hvordan du bidrar til at medarbeiderne dine får utvikle seg.

Powered by Labrador CMS