Ledelse

Feil ledere ofte gjør i usikre tider

Ledere risikerer å glippe på noen viktige grunnprinsipper.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Når alt er usikkert og det er vanskelig for lederen å orke eller klare å formulere en fremtidsvisjon, er det en risiko for at sjefen abdiserer. Det sier Teresa Söderhjelm til Chefstidningen.

Söderhjelm forsker på lederskap sammen med Charlotte Klinga. De to underviser også ved Lime, Institutionen för lärande, informatik, management och etik ved Karolinska Institutet.

Når usikkerheten er stor, er det imidlertid også en risiko for at lederen gjør det stikk motsatte av å abdisere:

I usikre tider har folk ifølge Söderhjelm en tendens til å søke seg til ledere som inntar en slags «foreldrefunksjon» der de skal fikse alt og peker med hele hånden. Klinga uttaler at denne typen lederskap kan gi ro i en periode, men at det ikke noe en organisasjon bør bli sittende fast i.

Hun har mer tro på ledere som jobber gjennom at de får hjelp fra andre.

Forskerne advarer altså både mot ledere som slutter å lede under usikkerhet, men også mot ledere som begynner å snakke i for store bokstaver.

De to forskerne råder ledere som skal lede under usikkerhet til å blant annet jobbe med disse tre områdene i lederskapet sitt:

  • Selvrefleksjon. Lederen må forstå seg selv og sine reaksjoner, herunder hvilke styrker og svakheter man har og hvordan man agerer når man selv eller andre blir stresset. Først da kan man formidle ro og stabilitet, mener forskerne.

  • Kommunikasjon. Det kan virke rart å skulle kommunisere hvis man ikke kan gi noen svar, men det er også viktig å si at man ikke vet – hvis det er slik det er. Forsøk å være strukturert og tydelig, råder forskerne. Det oppstår lett misforståelser i kriser.

  • Skape vi-følelse. I usikre tider har man en mulighet til å forsterke samarbeid gjennom å våge å delegere, spørre og formidle en følelse av tilhørighet. Legg vekt på at dere bare kan løse dette hvis dere jobber sammen.

Powered by Labrador CMS