Ledelse

Et mer liberalt syn på rus og rusmidler i samfunnet som sådan er en ’strategisk blindsone’. Camilla Tepfers mener en av fordelene med å gjennomføre fremtidsstudier er at man avdekker strategiske blindsoner, slik som er gjort i prosjektet med Nasjonal kompetansetjeneste,

Fremtidsstudier: Skaper system i kaos

Fremsynsmetodikk utforsker og omfavner usikkerheten i det som ligger foran oss.

Publisert Sist oppdatert

­

Camilla Tepfers er partner i og grunnlegger av InFuture. Foto inFuture

− Tradisjonelle metoder for å samle innsikt som underlag for strategi- og innovasjonsprosjekter baseres ofte på historiske data og nåsituasjonsanalyser. Fremsynsmetodikk, derimot, utforsker og omfavner usikkerheten i det som ligger foran oss, sier Camilla AC Tepfers. Hun er partner i InFuture, og har samarbeidet med Nasjonal kompetansetjeneste TSB om fremtidsstudien for rus- og behandlingsfeltet.

− Fremtidsstudier gir fremtidsforståelse og underlag for utvikling av strategier, politikk, planer, prosjekter og tjenester som tar høyde for fremtidens muligheter og utfordringer, sier Tepfers.

System i kaos

− Hva slags type virksomheter har etter din oppfatning størst nytte av fremtidsstudier (og hvorfor)?

− Virksomheter som opplever at omverden rundt dem er preget av omskiftelighet og et mylder av utviklingstrekk som påvirker organisasjonen, dens virke og brukere/kunder, har stor nytte av fremtidsstudier, sier Tepfers.

− Fremtidsstudier er med på å skape system i det opplevde kaoset rundt en virksomhet, selv i tilfeller hvor endringstempoet i omgivelsene i seg selv virker paralyserende, ved å belyse hvilke trender virksomheten bør øke sin beredskap for, den strategiske blindsonen, og hvilke som allerede er tatt høyde for i dagens strategier, planer eller tjenester.

Fremtidsstudier gir fremtidsforståelse og underlag for utvikling av strategier, politikk, planer, prosjekter og tjenester som tar høyde for fremtidens muligheter og utfordringer

Utnytte muligheter eller demme opp for utfordringer

Camilla Tepfers mener de største fordelene med å gjennomføre fremtidsstudier som avdekker den strategiske blindsonen, slik som er gjort i prosjektet med Nasjonal kompetansetjeneste, er at «fremtidsstudien er handlingsutløsende». Med det mener hun at fremtidsstudien avdekker konkrete trender som bør møtes med tiltak, enten det er å utnytte muligheter eller demme opp for utfordringer, for å ruste organisasjonen i møtet med fremtiden.

− Samtidig bidrar slike fremtidsstudier til et omforent bilde av fremtiden gjennom bred involvering av relevante aktører i evaluering av trendene. I prosjektet med Nasjonal kompetansetjeneste ble trendene evaluert av omtrent 240 representanter for rus- og avhengighetsbehandlingen i Norge, forteller hun.

− Et annet viktig poeng med bred involvering i evaluering av trendene, er at det nettopp er sektoren selv som evaluerer trendene, og ikke rapportforfatteren. Dette sikrer robuste trendevalueringer basert på sektorens domenekunnskap.

Må finne balansen

− Hvilke fallgruver bør man passe seg for?

− Den dypeste fallgruven ved en fremtidsstudie er å ikke lykkes med å forene to motstridende krav, pålitelighet og kreativitet, i utarbeidelse av trendene, sier Tepfers.

− Hvis fremtidsprosjektet skal hjelpe oss å ta bedre beslutninger, må prosjektet gi troverdig informasjon gjennom en pålitelig prosess. På den andre siden er fantasi og kreativitet nødvendig for å forutse en fremtid som er mer enn en projeksjon av nåtiden.

Det er dermed to grøftefall trendene kan havne i, advarer Camilla Tepfers:

trendene er så velkjente at de allerede er hensyntatt i eksisterende strategier og tiltak, eller ii) trendene er så kreative og spekulative at de ikke kan underbygges med analyse og konkrete fakta.

− Man må altså finne balansen mellom «for godt kjent» og «sci-fi» for å lykkes med å beskrive handlingsutløsende trender.

Powered by Labrador CMS