Ledelse

Den typiske norske toppsjefen, «mann 54» kledd i dress. Slik kunstig intelligens «tror» han ser ut.

​​​​​​​«Mann 54» | Sjefsfakta – visste du dette om norske toppledere?

Hvem er yngst? Hvor mange er menn? Hvor mange rekrutteres internt?

Publisert Sist oppdatert

­Temaet i Dagens Perspektiv denne uken er «Norske toppledere», herunder Dagens Perspektivs kartlegging av toppledere og lederskifter i de 50 største selskapene på Oslo Børs. Et av funnene er at kvinneandelen har falt, noe flere profilerte kvinnelige toppledere reagerer på. Lenke til alle artiklene om temaet finner du nederst på siden.

Underveis i kartleggingen har vi også funnet en del andre fakta om sjefer som du kanskje ikke kjente til fra før.

5 fakta om toppsjefer i de 50 største selskapene på Oslo Børs:

1. Den typiske toppsjefen er 54 år gammel

De fleste selskapene foretrekker en toppsjef med erfaring. Snittalderen for sjefene i de 50 største børsnoterte holder seg da også rimelig stabil. I 2023 var den 54 år. I 2022 og 2021 henholdsvis 55 og 54 år.

2. De fleste selskapene har en toppsjef fra egne rekker

De fleste selskapene tar ikke bryet med å gå over bekken etter vann når de skal rekruttere ny toppleder. De har mest tro på sine egne, viser Dagens Perspektivs kartleggingen ved utgangen av 2023. Les mer her.

 
null

4. Yngste sjef: 35 år

Den yngste av alle de 50 sjefene på listen, er Mats Hovland Vikse.

Mats Hovland Vikse Foto Autostore

Han er den nye konsernsjefen i Autostore Holding.

Vikse er ung til å være toppleder på dette nivået, men selskapet skriver i en pressemelding at Vikse har vært en nøkkelfigur bak Autostore sin vekst. Ved ansettelsen fremhevet de blant annet hans evne til strategisk ledelse, kommersialisering og den støtten han har internt. Vikse har tidligere vært strategi- og salgssjef i selskapet. Teknologiselskapet Autostore Holding utvikler automatiserte lager- og distribusjonssystemer; herunder robotsystemer for vareplukking på lager.

3. 44 av 50 toppsjefer er menn

Mannsandelen blant toppledere på dette nivået, i selskapene som på mange måter er lokomotivene i norsk næringsliv, er altså 88 prosent. Les mer her.

 

5. Eldste sjef: 67 år

Olav Thon var 98 år gammel da han annonserte at han ville slutte som konsernsjef i 2022. Ved utgangen av 2023 var den eldste lederen i et stort børsnotert selskap betydelig yngre. Eldstemann var Richard Heiberg på 67, konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet. Han går av med pensjon nå i 2024. Les mer.

TEMA: Norske toppledere

«Mann 54». Hvor blir det av mangfoldet blant toppledere som alle snakker om?

Dagens Perspektiv har i 15 år analysert og kartlagt toppledere i de 50 største børsnoterte selskapene her i landet. «Norsk mann, 54, med handelshøyskoleeksamen» er fremdeles en gjenganger. I denne temautgaven ser vi nærmere på «Den norske topplederen».

Powered by Labrador CMS