Ledelse

Å flytte musen til andre siden av tastaturet innimellom bidrar til å skape variasjon og unngå ensidig belastning.

6 tips for å unngå musesyke

Med disse enkle grepene kan du forebygge plager i armene på grunn av pc-bruk på hjemmekontoret.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. På hjemmekontoret er det ikke alltid du har de beste ergonomiske løsningene. Jobber du fra kjøkkenbordet, sittende på en pinnestol og skriver på en bærbar pc er du også mer utsatt for ulike slitasjeskader.

Hver fjerde har fysiske plager

Om lag 28 prosent av kvinner og 21 prosent av menn merker smerter på grunn av hjemmekontor eller mer stillesittende tilværelse, ifølge Opinions koronamonitor fra april i fjor. En av de plagene mange får er såkalt «musesyke» eller «musearm».

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI.no) oppstår symptomene på musearm gjerne i forbindelse med gjentatte anstrengelser av muskler, leddbånd, sener og nerver i armen, og er forårsaket av langvarig arbeid ved datamaskin.

Musearm kan vise seg som en svak smerte i armen som du kjenner både når du anstrenger og når du hviler armen. Det kan også kile i fingrene, omtrent som når en kroppsdel sovner. Det skriver det svenske nettstedet Arbetsliv.

Men siden det kan være vanskelig å gi en sikker diagnose, bør man alltid henvende seg til en fysioterapeut eller lege, hvis det ikke går over i løpet av noen uker, anbefaler de.

6 råd som forebygger musesyke

Her er nettstedets 6 råd for å forebygge musesyke.

1. Bruk hurtigtaster på tastaturet for å redusere klikk med musen. Her finner du en oversikt over hurtigtaster i Windows for PC og for Mac.

2. Flytt musen til andre siden av tastaturet og bruk den andre hånden. Den er svak i begynnelsen, men den venner seg til det.

3. Ta minipauser og tøy armen. Den fremste grunnen til musesyke er langvarig, ensidig belastning.

4. Varier arbeidsstillingen. Bytt mellom å stå og sitte, hvis du har hev-senk-pult.

5. Hold håndleddene rette, ikke vridd mot lillefingeren, når du bruker musen. La hånden hvile på skrivebordet og ikke på musen når du ikke bruker den.

6. Arbeid med armer og hender nært kroppen.

Powered by Labrador CMS