blogg

8 feller når du mister jobben

Her er noen av fellene karriere- og omstillingsselskapet Jobbprat råder sine klienter til å unngå ved arbeidsledighet.

Publisert Sist oppdatert

1. Reise på ferie
Det kan være fristende å reise på ferie når du ikke lenger har en forpliktelse i forhold til en arbeidsgiver. Dette forskyver imidlertid bare problemet ditt, og gjør det bare enda vanskeligere å komme i gang med jobbsøkingen når du kommer hjem. Du kan også være trygg på at ferien din ikke vil kunne nytes på samme måte som om du hadde hatt jobb.

2. Innta godstolen
Det er veldig fristende å slenge seg i sofaen med kaffekoppen i hånden og «God morgen Norge» på tv. Noen behagelige dager i godstolen kan imidlertid skremmende fort bli en uvane som er lei å vende. Det er som kjent ingen som hiver jobber etter deg mens du ligger i sofaen.

3. Søndagssyndromet
Å sette av tid til jobbsøking hver dag er en prøvelse for din utholdenhet og fokus. Søndagssyndromet innebærer at man hver dag av ulike grunner utsetter å sette av tid til jobbsøker oppgaver. Når søndagen endelig kommer er du så full av dårlig samvittighet at du sender ut søknader og cv på jobber som er mer eller mindre relevante. Masseutsendelser av cv og søknad uten mål og mening gir sjelden gode resultater.

4. Unngå sosial omgang
Mange synes det er så vanskelig å takle stempelet «arbeidsledig» at de velger å unngå sosial kontakt med andre mennesker før de er på banen med ny jobb. Dette er både feil og farlig. Det er nettopp i vanskelige stunder du bør pleie kontakt med nettverket ditt for å få energi, motivasjon, informasjon og tips.

5. Sterke følelser rundt sin egen oppsigelse
I noen tilfeller kan man føle at selve oppsigelsen har vært både feilaktig vurdert og urettferdig. Dette kan skape sterke følelser som kan henge igjen i uker, måneder eller år dersom du ikke klarer å riste det av deg og heller se framover. Lar du disse følelsene skinne igjennom til potensielle arbeidsgivere, er det svært lite sannsynlig at du får jobben.

6. Søke på jobber, uten å vite hva du vil
Når man mister jobben, er det veldig fristende å sende ut noen søknader på jobber med en gang, for å føle at man har kommet i gang med jobbsøkingen. Er du sikker på at du vil jobbe med akkurat det samme som i din siste stilling er det naturligvis bare å gå i gang med å søke. Men for mange viser det seg ved litt nærmere ettertanke, at de ønsker å jobbe med litt andre oppgaver enn sist. Bruk derfor litt tid på å finne ut hva du har lyst til å gjøre, før du setter i gang med jobbsøkingen.

7. Skifte taket på hytta, eller bygge ny utebod
Store prosjekter uansett hvor kjærkomne de er for familien, vil ta fokus bort fra jobbsøkerprosessen din. Til slutt vil du ende opp med å sette jobbsøkingen på hold, fordi de andre oppgavene sluker oppmerksomheten din.

8. Avslag på selvtilliten løs
Avslag på søknader må du være forberedt på. Ser du på hvert avslag som et personlig nederlag, vil du til slutt miste selvtilliten din. Alle jobbsøkerprosesser innebærer at man får en rekke avslag på jobber før man endelig lykkes. Bruk derfor ikke energi på avslagene.

Powered by Labrador CMS