nyheter

Bankpakken vil delvis virke

Bra tiltak fra regjeringen. Den nye bankpakken fra vil delvis virke.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Det umiddelbare inntrykket er at regjeringens nye pakke mot finanskrisen vil gi god hjelp i kredittmarkedet.

Pakken vil gjøre at bankene kan låne ut mer penger og at de kan betale mindre for pengene. Dette vil holde renten lavere enn den ellers ville blitt.

Det er positivt at bankene får styrket egenkapitalen sin. Bankene kan låne ut opptil 10 ganger mer enn de får i ekstra lånekapital. De kan faktisk som følge av pakken øke de samlede utlån med rundt 20 prosent.

Folketrygdfondet skal forvalte et obligasjonsfond på 50 milliarder kroner. Det betyr, som regjeringen sier, at bedriftene får økte lånemuligheter utenfor bankene, men det betyr også at bankene kan frigjøre seg fra noen av sine obligasjonslån, og holde seg til mer normal lånevirksomhet.

Den sure pillen

Nivået den sure lønnspillen fra regjeringen ligger på, der ledende ansatte med en avtalt fastlønn på mer enn 1,5 millioner kroner ikke kan få bonus opptjent i 2009 og 2010, vil ramme ganske mange banksjefer, men har naturligvis ingen innflytelse på kredittkrisen. Det er symbolpolitikk fra regjeringens side, og vil sikkert bli møtt med irritasjon av mange av dem som rammes.

Det er opp til hver enkelt bank om de vil benytte seg av de ferske pengene myndighetene stiller til disposisjon.

Det første som må skje, er at Stortinget vedtar pakken. Etter det kan den begynne å gjelde.

Norske myndigheter kan bare feie for egen dør, derfor vil pakken bare virke delvis på bedriftenes problemer. Regjeringer i alle viktige land må fortløpende foreta plausible tiltak for at norske selskap ikke skal rammes fordi vi eksporterer så mye.

Bankpakken.

Detaljer i bankpakken.

Reaksjoner på bankpakken.

Powered by Labrador CMS