nyheter

EU vil kontrollere sikkerhet på norsk sokkel

EU-kommisjonen foreslår at EU via EØS-avtalen kan innføre strengere sikkerhetsregler for oljeutvinning. Hold fingrene unna, freser norske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

Norge vil ikke ha snakk om at EU skal være ansvarlig for sikkerheten på norsk sokkel.

– Regelverket for norsk sokkel er et nasjonalt ansvar, og det mener vi det fortsatt bør være. Vårt ansvar skal ikke utvannes ved at EU legger opp til endringer i sitt regelverk. Vi har god kontroll på sikkerheten på vår side, og mener vi er nærmere til å vurdere hvilke regler som bør gjelde på norsk sokkel enn EU, sier statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet til Aftenposten.

Han sier det er for tidlig å si om dette betyr at Norge avviser at de nye reglene skal innarbeides i EØS-avtalen. Regjeringen må først ha mer informasjon om hva EU-kommisjonens forslag innebærer.

EU-kommisjonen foreslår et omfattende felles regelverk for olje- og gassutvinning i EU-området. Oljeutslippet i Mexicogolfen i april er en av årsakene til at EU går til dette skrittet.

– Vi kan ikke forhandle om sikkerhet. Vi må sikre at tilsvarende ulykker ikke skjer i europeiske farvann. Derfor foreslår vi at de beste og strengeste reglene i Europa skal bli standard i hele EU, sa energikommissær Günther Oettinger onsdag.

Han fremhevet blant annet at også Norge bør omfattes av regelverket. (©NTB)

Powered by Labrador CMS