Næringsliv

Avslørte fiskerisvindel for 3 milliarder kroner

Skatteetatens offensiv mot fiskerinæringen avdekket i fjor unndratt skatt på til sammen 3 milliarder kroner. De er bekymret over økningen i organisert kriminalitet i næringen.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Politiet, Tollvesenet og Fiskeridirektoratet gjennomførte etaten rundt 600 kontroller i 2010. De avdekket blant annet svart omsetting av fisk, trygdesvindel, skatteunndragelser ved overdragelser av fiskeritillatelser og slusing av penger til skatteparadiser, skriver Dagens Næringsliv.

De avdekket unndratt inntekt på 1,2 milliarder kroner, en tredobling fra 2009. 1,8 milliarder kroner i formue ble unndratt i beskatning, en oppgang på 700 millioner kroner. I tillegg avdekket de svindel av moms og arbeidsgiveravgift.

Underdirektør Sølvi Åmo Albrigtsen i Skatt Nord, som leder Skatteetatens fiskerisatsing, sier at svart fiskesalg ikke er noe nytt. Men de ble overrasket over dreiningen mot det de oppfatter som organisert kriminalitet.

– Vi ser tendenser til at det inngås forbindelser over landegrensene, hvor man er enige om å skjule profitt eller eierskap. Eller at noen gjør en tjeneste for en annen aktør, slik at penger blir hvitvasket. Det er derfor et stort behov for samarbeid med kontrollmyndigheter i andre land, sier Albrigtsen.

Leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av næringen han representerer, men sier han skal sette seg inn i tallene fra Skatteetaten. (©NTB)

Powered by Labrador CMS