Næringsliv

Avviser samtaler om nordisk avispapirfusjon

Papirprodusentene Stora Enso og Holmen avkrefter ryktene om at de er i samtaler med Norske Skog om å slå sammen selskapenes produksjon av avispapir.

Publisert Sist oppdatert

Handelen med Norske Skogs aksjer var stanset store deler av torsdag.

Børspausen ble innført torsdag morgen, etter rykter om en forestående sammenslåing av selskapenes virksomhet. Ved 14-tiden var handelen i gang igjen, og endte opp 10,2 prosent. Norske Skog-aksjer ble omsatt for 195 millioner kroner på Oslo Børs torsdag. Stora Enso og Holmen kunne notere oppganger på mellom 5 og 6 prosent.

– Vil gå ned igjen

Analytiker Einar Kilde Evensen i DnB NOR Markets tror aksjekursen til Norske Skog vil være svak i dagene framover.

– Det er håpløst å spå fra dag til dag. Men med mindre Norske Skog klarer å få til en strukturell løsning av samme type som det gikk rykter om i dag, så ser framtiden veldig utfordrende ut for selskapet. Så dessverre for aksjonærene tror jeg kursen vil gå ned igjen, sier Evensen til NTB.

Han viser til at Norske Skog har en netto gjeld på rundt 9 milliarder kroner, med en inntjening som ikke er tilstrekkelig i forhold gjeldsnivået.

Avviser

I en pressemelding fra finsk-svenske Stora Enso heter det at det ikke pågår noen samtale om etablering av et felles avispapirproduksjonsselskap slik den finske avisen Helsingin Sanomat skriver torsdag. Også svenske Holmen benekter at samtaler om sammenslåing er på gang.

Norske Skog holder på sin side liv i spekulasjonene.

– Norske Skog ønsker ikke å kommentere spekulasjoner og rykter som berører strategiske prosesser, skriver selskapet i en børsmelding torsdag formiddag.

I den samme meldingen heter det at Norske Skog ved flere anledninger har kommentert behovet for en slik restrukturering som ryktene sier og at selskapet arbeider for at dette skal skje.

Skepsis

Einar Kilde Evensen sier at en generelt sett skal være skeptisk til fusjonsrykter, og det er langt fra første gangen falske alarmer er utløst i Finland.

– Senest i juni gikk det ville rykter der om at Stora Enso skulle kjøpe Norske Skog, selv om konsernsjefen hadde sagt eksplisitt en måned tidligere at de ikke hadde planer om noe slikt. Men det er jo ingen hemmelighet at selskapene samtaler, og alle ønsker jo en løsning. Problemene oppstår når en setter seg rundt et bord for å bli enige om en bytteforholdene om hvem som skal eie hvor mye av det kombinerte selskapet. Det er da det blir vanskelig. Og det er oftest når det kommer til kronene og ørene at slike forhandlinger strander, sier Kilde Evensen.

Minske overproduksjon

Ifølge den finske avisen Helsingin Sanomat er målet med en eventuell sammenslåing å minske overproduksjonen av avispapir for å få en bedre pris for papiret. I fjor gikk forbruket av avispapir i Vest-Europa ned med 14 prosent. Prisen har sunket med en femdel, fra drøyt 500 euro til drøyt 400 euro per tonn.

Et felles nordisk selskap vil få om lag 40 prosent av det europeiske markedet for avispapir. I dag er Stora Ensos Europas største produsent av avispapir med Norske Skog på tredjeplass og Holmen på fjerdeplass. (©NTB)

Powered by Labrador CMS