Næringsliv

Klevengens vaskesuksess

Bra Renhold er en komet i rengjøringsbransjen. Bak suksessen står Frank Klevengen (50). Han benyttet en tidligere fiasko til å bygge en vellykket bedrift.

Publisert Sist oppdatert

1997 var et tungt år for Frank Klevengen. Han hadde solgt kjemikalier og utstyr til rengjøringsbransjen i 21 år. De siste 10 årene gjennom egen virksomhet. Men dette året var bedriften konk.

- Det var lettere å få kunder enn å få betaling, minnes mannen som for 25 år siden forlot Grue på Hadeland for å skape seg et utkomme i hovedstaden.

Lommeboken var tom. Det eneste Klevengen hadde å bære på, var en enorm kunnskap om utstyr og kjemikalier til vasking, og en svært god innsikt i bransjen.

FORDEL

- Jeg visste hva som var gode arbeidsmetoder og riktig bruk av vaskemidler og utstyr. Der mente jeg at jeg hadde en fordel, sier Klevengen.

Han gikk på med krum hals. Tanken var at potensielle kunder ville få tillit til ham når de oppdaget at han kunne det han snakket om. Salgsmetoden er å gjennomgå de lokaler som skal vaskes, og sammen med kunden og aktuell renholder tenke høyt hvordan de skal holdes rent, og hva slags midler og utstyr som skal brukes.

- Riktig utstyr beskytter kundens eiendom, sier Klevengen.

Det tok et par år før han fikk fart på sakene. I 1999 var omsetningen på 1,7 millioner kroner, men året etter spratt inntekten opp i 7,5 millioner. Hele tiden har bedriften tjent penger, med en resultatgrad på over 25 prosent.

- Det var en hard jobb. Arbeidsdagen min var ikke 12 timer, men mer, sier gründeren.

Fjoråret ble kåret med en omsetning på 17 millioner kroner, hvorav 3,7 millioner i driftsresultat. Gjelden er så lav at renteinntektene er større enn ditto utgifter, og kundelisten virker betryggende. Her finner vi blant annet Oslo kommune, Oslo Sporveier, NSB, flytoget og Lillestrøm Sportsklubbs lokaler på Åråsen.

- Det viktigste for å bygge tillitt er at du faktisk gjør det du sier du skal gjøre, og at det skjer på avtalt tidspunkt, sier Klevengen.

Han markedsfører seg først og fremst mot offentlige etater fordi de er sikre betalere, men har også oppdrag for næringsliv og privatpersoner. Bra Renhold AS fjerner også tagging og tar på seg småjobber som impregnering av møbler, markiser osv., og småarbeider på bygg, som innsetting av vinduer, bytting av dører, maling og bortkjøring. Firmaet driver renhold 24 timer i døgnet.

- Det er faktisk populært å vaske om natten, sier bedriftslederen.

SUKSESSNØKKELEN

Kleven gir et eksempel på hvordan de kan gjøre jobben bedre enn konkurrentene. Den vanlige måten å tørke av møbler på et kontor er å ha med vannbøtte og klut. Når kluten er passelig møkkete, dupper renholderen den ned i vann for å få av møkka. Etter noen dypp må renholderen drasse bøtten tilbake til vannkranen og skifte vann. Bra Renhold dropper bøtten. De har med seg et forkle med et assortert utvalg kluter, ferdig vasket på 90 grader, bløtet og satt inn med riktig vaskemiddel. Klutene er rosa, gule og blå ut fra hva de skal brukes til. Når klutene er riktig brettet, har de åtte vaskeflater. Når alle åtte flatene er anvendt, legger renholderen kluten i lommen for brukte kluter, og fisker opp en ny, ferdig fuktet klut. Jobben er tidsbesparende, den er lettere og den gir et bedre resultat. Bra Renhold AS reduserer kundens kostnader og tjener selv penger på det.

OPPLÆRING

Bedriftslederen hevder at han nesten ikke har gjennomtrekk blant sine 50 ansatte. Han tror det skyldes at det ikke er avstand mellom ledelse og renholdere, og fordi bedriften bryr seg om hvordan renholderne har det. Ingen inspektører følger med de ansatte for å se om de gjør jobben sin. Kvalitetssikringen skjer gjennom skjemaer som kundene fyller ut med jevne mellomrom og samtaler Klevengen har med kundene, som han besøker jevnlig.

Bra Renhold
millioner kroner20022001Endr.
Omsetning:16.99613.43826,5%
Driftsresultat:3.7163.4328,3%
Resultat før skatt:3.6553.359,1%

Powered by Labrador CMS