Næringsliv

ØR 100: Umoe kjøpte seg stor

Fremtiden tilhører verken de største eller sterkeste, men de som kan tilpasse seg raskest. Slik lyder Umoes motto. Likevel ble selskapet en mye større bedrift i løpet av 2002 gjennom kjøp av virksomheter.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet betegner seg som et industrielt industriselskap, og er 100 prosent eiet av Jens Ulltveit-Moe og hans familie. Konserndirektør Erlend Grimstad sier at mesteparten av inntektsveksten fra 1,4 til 4,1 milliarder kroner skyldtes overtagelsen av Team Catering fra Narvesen, og at Umoe kjøpte seg kraftig opp i Unitor. Cateringselskapet drifter blant annet kjeder som Peppes Pizza og Burger King.

Umoe utvikler bedrifter ved organisk vekst, oppkjøp og bransjerestrukturering og har som policy å være aktiv og langsiktig eier. Selskapet investerer motsyklisk og ønsker å være en eier som bidrar med mer enn bare kapital. Selskapet er villig til å ta betydelig risiko. All virksomhet skjer gjennom Umoe Invest AS, Umoe Industri AS eller Ulltveit Rederi AS. Virksomheten er mangslungen.

UMOE-STJERNEN

Bildet var broket for Umoe i 2002. Ulltveit Rederi var stjernen i regnskapet. Rederiet eier en rekke skip, ofte sammen med andre. For noen skips vedkommende er eierandelen under 50 prosent, slik at skipenes regnskap ikke inkorporeres i Umoes regnskap. Skipene driftes gjennom managementselskapet Knutsen OAS Shipping AS, som eies sammen med Trygve Seglem. Flåten består av avanserte bøyelastere og produkt- og spesialtankskip på lange kontrakter. Selskapet opererte ved årsskiftet 24 skip. Kontraktsdekningen gjorde 2002 til et godt år selv om tankmarkedet generelt var svakt. Rederiets 12 bøyelastere transporterer olje fra en rekke av oljefeltene i Nordsjøen. Ulltveit Rederi kunne bokføre et resultat før skatt på 210 millioner til tross for at driftsinntektene bare var på 247 millioner kroner.

UMOE INDUSTRI

Umoe Industri står for mesteparten av omsetningen, 3,9 milliarder kroner. Unitor ASA er den tyngste enheten her. Umoe eide ved årsskiftet 57,9 prosent av Unitor, som omsatte for 2,2 milliarder kroner, en nedgang fra året før på grunn av den generelt lave temperaturen i økonomien. Selskapet er likevel en sterk bidragsyter til Umoes omsetningsvekst fordi Umoe økte sin eierandel betydelig i 2002 og konsoliderer Unitors tall inn i regnskapet. Unitor har tatt mål av seg til å bli den ledende leverandøren av systemer, produkter og tjenester til det internasjonale marine-, cruise- og offshoremarkedet.

Umoe Catering AS driver de oppkjøpte virksomhetene i serveringsmarkedet. Selskapet er mindre konjunkturavhengige enn andre deler av restaurantnæringen, og hadde derfor en bedre utvikling enn totalmarkedet. Bedriften bidro med 940 millioner av Umoes omsetning i de åtte månedene Umoe eide det i fjor, og det hadde organisk vekst i det vanskelige året.

De andre selskapene innenfor Umoe Industri er relativt små. Blant disse selskapene finner vi Umoe Schat-Harding (USH), som er en sammenslutning av flere av de største merkevarene innen livredningsutstyr. Selskapet fremstiller seg som verdens ledende leverandør av livbåter og daviter til maritim industri over hele verden. Morselskapet USH AS har hovedkontor i Rosendal. 2002 var et krevende år for bedriften. Umoe Mandal venter i smerte på at marinen skal bygge NTB-er. Den gamle hjørnestensbedriften i Kristiansund, Umoe Sterkoder, leverte bare ett nybygg i fjor, og avikler sin skipsbyggingsaktivitet i vår. Siste båt var en reketråler levert til Grønland. Bedriften blir omgjort til et rent eiendomsselskap.

Umoe har også en rekke mindre investeringer i selskaper. Mest kjent er 10-prosenten i PGS. Felles for disse investeringene er at eierandelene er så små at topplinjene deres ikke inkorporeres i Umoes omsetningstall, men naturlig nok kommer eventuelt aksjeutbytte/aksjegevinst på bunnlinjen.

Noen steder eier Jens Ulltveit-Moe aksjer parallelt med Umoe. Det gjelder blant annet i Knutsen OAS Shipping, der Ulltveit-Moe og Umoe eier omtrent 30 prosent hver.

Umoe AS
Millioner kroner20022001Endr.
Omsetning4 1581 418193,10 %
Driftsresultat-100,8123,2-222,20 %
Resultat før skatt124,6-104219,70 %
Kilde: Årsrapporten

Powered by Labrador CMS