Annonse
signeringen_av_.jpg
Helge Lund (sittende til venstre) under signeringen av Stockman-avtalen.

Statoil frykter korrupsjon i Russland

Statoil sikret seg høsten 2007 en andel på 24 prosent i selskapet som skal utvikle Stockman-feltet i russisk farvann. Dette er et av verdens største påviste gassfelt til havs. Produksjonsstart er blitt utsatt til tidligst 2016.

I et møtereferat fra den amerikanske ambassadøren til Norge, Barry S. White, som Aftenposten har fått tilgang til via WikiLeaks, kommer det fram at Statoil-sjef Helge Lund er bekymret for den videre utviklingen.

White diskuterte sammen med Lund Statoils investeringer i Iran, USA, Irak, Russland og Norge i et møte 18. desember 2009. Da de kom inn på temaet rundt Stockman-feltet, sa Lund ifølge Whites eget notat at han var «meget bekymret for korrupsjon, og mente den var økende».

Lund delte dessuten sin bekymring for en rekke framtidige utfordringer i samarbeidsprosjektet med russerne.

Ifølge referatet sa Lund at teknologien for å utvikle feltet er tilgjengelig, men utviklingen blir vanskeliggjort på grunn av manglende lokal infrastruktur og lokale regler, risiko for lave gasspriser, politisk uro og økende korrupsjon.

Det å forholde seg til Gazprom som partner i prosjektet er dessuten som å gjøre forretninger direkte med den russiske regjering, sa Lund ifølge White.

Lund vil ikke utdype sine kommentarer fra møtet, men Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen sier selskapet ikke har mistet troen på Stockman-prosjektet. Grunnlaget er på plass for å oppnå suksess i framtiden, sier han. (©NTB)

 

Annonse
Annonse