Annonse
yara__sebastian.jpg

Yara-ledelsen har mistanke om flere pengetransaksjoner

Yara har informert Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger før oktober 2008 i forbindelse med forhandlinger rundt investeringer i Libya, og selskapet har også besluttet å iverksette en egen intern gransking ledet av advokat Jan Fougner.

– Vi har mistanke om at det er foretatt en eller flere utbetalinger til tredjepart knyttet til etableringen i Libya. Hva pengene skulle gå til, vet vi foreløpig ikke, sier kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten i Yara til NTB.

– Svært alvorlig

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mener det er svært alvorlig hvis et norsk selskap skal ha medvirket til korrupsjon.

– Vi forventer at statlige selskaper skal gå foran når det gjelder etiske retningslinjer og ha orden i eget bo, sier Giske til NRK.

De videre undersøkelsene som Yara selv foretar, og som Økokrim skal ta stilling til, er om penger havnet i feil lommer da Yara var i oppstartfasen i sin virksomhet i Libya.

Sommeren 2008

Det var sommeren 2008 at Yara-ledelsen stoppet en mistenkelig utbetaling til Libya, og selskapet ønsker nå å se på om det ble begått lovbrudd da Yara etablerte gjødselselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco) sammen med to statlige libyske selskaper.

Slaatten sier det var konsernsjef Jørgen Ole Haslestad som varslet styreleder i Yara da saken kom til overflaten i 2008. Hun vil ikke kommentere om personer, ansatt i Yara, kan ha gjort seg skyldig i ulovligheter.

Svartelistet

Yara har gått inn med 1,2 milliarder kroner i Lifeco og eier 50 prosent, mens to libyske selskaper eier 25 prosent hver. Lifeco har tilhold i Nederland, og driver gjødselfabrikker i Brega i Libya.

De to partnerselskapene til Yara står nå på EU og USAs svarteliste over selskaper det er forbudt å handle med.

Ifølge NA24 er Lifeco verdsatt til 450 millioner dollar, eller cirka 2,5 milliarder kroner. Yaras andel er halvparten av dette. Lifeco sto i fjor for 3 prosent, 460 millioner kroner, av Yaras driftsresultat. (©NTB)

Annonse
Annonse