Samfunn

Barbert bankgaranti

Norge blir igjen minnet om at landet står utenfor beslutningsprosessene i EU: Den særnorske bankgarantien til kundene på 2 millioner på innskudd må snart kuttes ned til 800.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

I fjor vedtok EU en harmonisering av innskuddsgarantiene til 100 000 euro pr. innskyter pr. bank fra kommende årsskiftet. Siden bankkrisen i 1996 har den norske grensen vært på om lag 250.000 euro, skriver Aftenposten.

I går var finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) i Brussel for å få til unntak for Norge, men kilder i EU-kommisjonen sier det ikke er aktuelt å særbehandle Norge. Det samme skal EUs kommissær for det indre markedet, Michel Barnier, ha skrevet til finansministeren.

– Jeg synes EU lytter til våre gode argumenter. Siste ord er ikke sagt før siste ord er sagt, sier finansministeren.

Trolig blir det bare for Norge å følge EUs harmoniseringsarbeid og gjennom en overgangsperiode for gamle kontorer til utgangen av 2014, mens de nye reglene vil gjelde for nye kontorer.

Norge kan etter EØS-avtalen delta på de innledende rundene omkring nye direktiv, men i denne saken var ikke Norge med. Finansministeren innrømmer at Norge burde ha vært mer på ballen i startfasen, skriver Aftenposten.

Powered by Labrador CMS