Samfunn

Dagens nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsumering av nyhetene fredag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Opplyst enevelde
Et opplyst enevelde eller en totalitær fører kunne produsere raskere og mer effektive resultater både i forhold til klimautfordringene, terror og fattigdomsbekjempelse enn det demokratiet kan, mener filosof Einar Øverenget i Dagens Næringsliv. I klimapolitikken kan demokratiet ikke bare står i veien for en effektiv løsning, men i tillegg være den direkte årsaken til dem.

Ren konfiskering
Rundt halvparten av de 46 000 nye barnehageplassene som har blitt opprettet under den rød-grønne regjeringen har kommet i private barnehager, skriver Aftenposten. Med de nye reglene om at det offentlige skal ha verdien av private barnehager som avvikles kan dette opphøre. Forslaget innebærer en konfiskering av privat eiendom, sier Jan Tore Sanner (H).

Tynnslitt tillit
Sp-leder Liv Signe Navarsete forstår at tilliten til partiet er tynnslitt etter som de har sagt ja til kraftlinjer de sier de er i mot i partiprogrammet. Til Dagsavisen sier hun at det står i programmet at de skal arbeide for kraftlinjer i kabel når de berører spesielt viktige naturverdier – og at de også arbeidet for dette i regjeringen. Men sa til slutt ja, likevel.

Kamuflert retrett
Tidligere statsminister og Høyrepolitiker Kåre Willoch tror Arbeiderpartiet nå er på jakt etter en måte å kamuflere en retrett i kraftlinjesaken i Hardanger på. Til Klassekampen sier han også at Statkraft og Statnett ledes av teknikk og ikke er rette innstanser i en avveining mellom estetikk og økonomi. Fra SV heter det derimot at kraftlinjesaken er endelig avgjort.

Distriksgnåling
Ikke noe sted i verden får periferiene mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Likevel er de både sure og sinte på beslutningstakerne i Oslo. Så sinnet forteller vel mer om lokale identiteter enn innsikt i politiske prosesser, sier professor Iver B. Neumann, til Dagbladet i forbindelse med kraftlinjene i Hardanger.

Må ha mer cash
Norske Skog sliter med høy og dyr belåning, ugunstige valutaeffekter og et papirmarket med rekordlave priser, skriver Dagens Næringsliv. Medisinen er mer cash, sier finansdirektør Audun Røneid, som i øyeblikket jobber med å skyve på gjelden. Mens papirprisen kanskje har nådd bunnivå skal selskapet de neste to årene betale ned 6 milliarder kroner av sine lån.

Kompetansesvikt
Norsk Oljevernforening for operatørselskap (Nofo), som skal trygge oljeselskapenes virksomhet, får det glatte lag av Kystverket. I et internt notat heter det at ”Nofos operative ledelse viser grunnleggende kompetansesvikt og forståelse, hva gjelder vesentlig tekniske og miljøvernfaglige prioriteringer ved utslipp/oppsamling av olje”, skriver Aftenposten.

Ny rekord - igjen
Flyselskapet Norwegian setter ny rekord, igjen. Selskapet øker passasjerantallet med 26 % i juli måned sammenlignet med året før. Norwegian fløy i juli 1 322 695 passasjerer, skriver E24. Det er dermed passasjerekord nummer tre, på like mange måneder. Hittil i år har flyselskapet fløyet over 12 millioner passasjerer, en økning på to % i forhold til året før.

Direktørkrangel
Barnevernets direktør sluttet i mai – etter å ha sagt fra i fjor høst at hun ville fratre – men først 6. september tiltrår den nye direktøren. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) reager i Dagsavisen på at barneminister Audun Lysbakken (SV) har brukt så lang tid på å finne ny direktør samtidig som det bare har gått gale veien for barnevernet de siste årene.

Powered by Labrador CMS