Samfunn

Dagens nyheter

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsummering av nyhetene onsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Jobb hos pappa
Kjell Inge Røkkes eldste sønn Kristian Monsen Røkke har rykket gang opp i konsernledelsen i et av farens selskaper – Aker Philadelphia Shipyard – etter å ha jobbet i Aker-systemet siden 2006. Unge Røkke blir direktør for driften av selskapet og er bosatt i USA, kan Dagens Næringsliv fortelle.

Boikotter Israel
Utad har regjeringen avvist alle krav om boikott av Israel, men forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har ved fem anledninger nektet Forsvaret å handle med israelske selskaper, skriver VG. En av beslutningene er begrunnet i ”den ekstraordinære situasjonen i den israelsk-palestinske konflikten”. Avslagene har skapt stor irritasjon i Israel.

Er drittlei gjeld
Tidligere mangemilliardær Idar Vollvik er i markedet for å selge seg ned i teleselskapet Ludo, skriver Finansavisen, for han liker ikke å ha gjeld. 16-17 milliarder kroner skal skattefuten ha, og slikt er ingen spøk. Jeg er drittlei gjeld, er Vollviks kommentar til at flere meglere i disse dager forsøker å plassere Ludo-aksjer for ham.

Må søke adgang
Fra nå av er det ikke bare for leverandører av medisinsk-teknisk utstyr å troppe opp på sykehusene, for nå har helseforetakene og leverandørforeningen inngått en avtale om at de for fremtiden må det avtales tid som forhåndsgodkjennes av sykehusledelsen. Sykehusene kjøper for øvrig slikt teknisk utstyr for seks milliarder kroner i året.

Kamp om tronen
Kampen om toppvervene i Oslo Ap tetter seg til. Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen utfordres nå av Trond Jensrud i tillegg til at Libe Rieber-Mohn også er lansert. Jensrud oppfattes som venstresidens kandidat, Rieber-Mohn som høyresidens. Blant Jensruds valgkampsaker er å snu privatiseringer i Oslo kommune, skriver Dagsavisen.

Skal sette sjøbein
Mens deler av hans imperium er slått konkurs, har investor Atle Brynestad tatt direkte kontroll med luksuscruicerederiet Sea Dream og slått det sammen med Porsgrunn Porselen, Christiania Glasmagasin og Hadeland Glassverk i 3 Norske AS. Vi har tjent penger. De små skipene gir svært gode opplevelser for kundene, sier Brynestad til Aftenposten.

Svar underveis
Etter 18 måneder skriver næringsminister Trond Giske (Ap) til Statkraft og ber styret gjøre ”en fornyet vurdering av selskapets kapitalbehov” og inviterer til et snarlig møte, skriver Aftenposten. Tidligere har både Hydro og Yara fått ny kapital, men Statnett har måtte vente så lenge at den tidligere styreformannen åpent kritiserte Giske for somlet – og ble sparket.

Liberalistisk nei
Høyre er ikke ferdige med hvordan de skal stille seg til EUs datalagringsdirektiv. Nå har både Nikolai Astrup, Michael Tetzschner og Torbjørn Røe Isaksen vært de som sterkest har advart mot direktivet. Astrup sier til Vårt Land at debatten vil han ta innad i partiet – hvor fristen går ut om en uke. Om Høyre vil piske inn et ja i Stortinget, er han åpen for å ignorere det.

Powered by Labrador CMS