Annonse
eu_flagg.jpg

Foreløpig gjeldsløsning på EU-toppmøtet

Lederne for euro-landene ble natt til fredag enige om at bankene skal kunne få låne penger direkte fra EUs to krisefond. Dermed kan kriserammede banker låne milliarder av euro uten at statsgjelden øker. Videre ble EUs statsjefer enige om å etablere et enhetlig tilsyn for å holde styring med bankene i eurosonen. Dette skriver E24.

Deler gjeldsbyrden

- I prinsippet er dette et steg i retning av deling av gjeldsbyrden, ved at de andre EU-landene tar sin del av risikoen på enkeltbanker, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i en e-post til E24.

- Dette gjør at den statlige gjeldsbyrden ikke øker for de land med banker i trøbbel, sier Jullum.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra tror nattens avtale vil bedre situasjonen for Spania og Italia på kort sikt. Han tror EU nå har kjøpt seg noen måneder, før uroen vil blusse opp igjen i høst.

Tyskland måtte gi etter

Enigheten i natt betyr i praksis at det blir en felles gjeld for EU. Tyskerne har lenge vært motvillige til å ta på seg mer økonomisk ansvar for andre kriserammede land i EU.

Frankrikes president Francois Hollande ledet motstanden mot Tysklands foreslåtte harde medisin for gjeldskrisen. Hollande ville ha øyeblikkelig hjelp til land i vanskeligheter. Samtidig truet representanter fra Italia og Spania med å blokkerte et foreslått vedtak om en vekstpakke på 120 milliarder euro i EU, og forlangte i stedet umiddelbare tiltak.

Til slutt var det den tyske forbundskansleren Angela Merkel som ga etter og gikk med på tiltakene.

Annonse
Annonse