Samfunn

Lavtlønte må jobbe lengre

Nesten 40 prosent av arbeidstakerne i privat sektor vil ikke kunne gå av med pensjon når de fyller 62 år, selv om den nye ordningen i prinsippet åpner for dette. Det skyldes at de ikke har nok opptjening til å få lov til å slutte tidlig.

Publisert Sist oppdatert

For å få lov til å pensjonere seg ved første mulige anledning må du nemlig ha tjent opp et grunnlag som er høyt nok til å kvalifisere for minstepensjon. Dette gjelder først og fremst de som har jobbet deltid over lang tid, og i denne gruppen finner vi mange kvinner.

Aftenposten har eksempelvis funnet frem til en 31 år gammel kvinne som jobber 60 prosent i en butikk. Fortsetter hun med dette i 31 år til vil hun fortsatt ikke ha tjent opp nok til minstepensjon etter de nye reglene. Dermed må hun vente ytterligere noen år før hun kan bli pensjonist.

Statsminister Jens Stoltenberg påpeker imidlertid at det likevel vil bli færre minstepensjonister i årene som kommer med den nye ordningen, sammenliknet med den gamle. Det forutsetter imidlertid at alle jobber til fylte 67 år, og ikke velger å gå av tidligere med lavere utbetaling.

Powered by Labrador CMS