Samfunn

Nyhetsbildet torsdag

Sliter du med å holde deg oppdatert på nyhetsbildet hver morgen? Bjørn R. Jensen gir deg her oppsummering av nyhetene torsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

SAS søker sjef
”Du kommer til å jobbe i et selskap hvor medarbeiderne dine hater deg, eierne holder på pengepungen og konkurrentene stjeler kundene dine. Hovedoppgaven din blir å selge SAS, alternativt legge ned SAS”, skrev danske Berlingske Tidende – men måtte i etterkant beklage denne fiktive stillingsannonsen, som var utformet som en riktig annonse, skriver Dagens Næringsliv.

Er størst igjen
Erna Solberg er igjen størst – på Avisenes nyhetsbyrås partimåling. Nå får Høyre en oppslutning på 28, 3 prosent med Frp hakk i hæl med 23,4 prosent. Ap lander på 22,1 prosent – et monsterfall på 4 prosent man må tilbake til kriseåret 2001 for å finne maken til. Både SV og Sp får 5,4 prosent mens Venstre får 6,2 prosent og KrF 5,7. Rødt oppnår 2,4 prosent.

Roser boikotten
Tidligere statsminister for Høyre, Kåre Willoch, roser forsvarsminister Grete Faremos (Ap) stopp av kjøp av israelsk forsvarsmateriell begrunnet med den israelsk-palestinske konflikten. En naturlig moralsk reaksjon, sier Willoch til avisen Vårt Land, og synes betegnelsen boikott er et betydelig overdrevet uttrykk i denne forbindelsen.

Politisk catfight
Fire kvinner kjemper om å bli Aps kandidat til byrådsleder i Oslo: Libe Rieber-Mohn, Rita Mariann Hansen, Tone Tellevik Dahl og Katinka Greve Leiner. Av dem har statssekretær Rieber-Mohn ennå ikke bekreftet sitt kandidatur, skriver Dagsavisen. Hun mener det er blant medlemmene i Oslo Arbeiderparti denne prosessen bør foregå, ikke i avisa.

Gidder ikke svare
Næringsminister Trond Giske (Ap) får ikke svar fra John Fredriksen på hvorfor han har flagget ut sine skip fra Norge, skriver VG. Det eneste svaret han får er fra Fredriksens høyre hånd, Tor Olav Trøim, som sier at de gjør sine forretningsvurderinger. I november i fjor var Giske og Fredriksen enige om at rederen skulle flagge deler av sin flåte til Norge.

Drittpakkedebatt
Etter to tause dager tar Dagbladet-redaktør Lars Helle bladet fra munnen og kaller Trygve Aas Olsens bok om avisen for en 240 siders drittpakke som gjør tidligere kolleger til skurker, skriver Klassekampen. Olsen svarer at om noe er i nærheten av en drittpakke, så er det de selv som lager den. Og at kritikken understreker poenget: Dagbladet har dårlige ledere.

Jordkabel neste
Kompromisset om Hardangerkraftlinjene kan bli jordkabel – under Granvin og Ullvik – et eksisterende luftspenn lagt i sjøen ved Fyksesund og andre linjetraseer, skriver NTB. I går møtte Hardangerrådet statsråden, som også skal snakke med kommunene – sistnevnte splittet da det i så fall blir Kvam kommune som nå får ilandføringsanlegg og kraftgate.

Flere regelbrudd
Det blir avdekket stadig flere brudd på lovverket for offentlige innkjøp – at innkjøp innenfor visse terskelverdier skal ut på anbud – viser tall fra klagenemnda Kofa. Årsaken skal være en blanding av lav kompetanse i kommunene og at leverandørene har bedret kjennskap til regelverket, skriver Kommunal Rapport. Dessuten at flere ser at det hjelper å klage.

Powered by Labrador CMS