Annonse
italia.jpg

Skjebnetid for Italia

– De har bare dager igjen. Det sier professor Carlo Altomonto ved Bocconi-universitetet i Milano til Dagens Næringsliv.

Frykter dominoeffekt

Han, og flere med ham, mener det haster å få på plass en kriseløsning.

– En full bankkrise vil være ti ganger verre enn Lehman Borthers, sier Altomonto.Han frykter en global dominoeffekt dersom de italienske bankene ryker.

Altomonto mener det er tre hoveårsaker til at Italia sliter med tillit i markedet og dermed har store problemer med å få betjent og refinansiert lån i offentlig og privat sektor. Disse er: en regjering uten troverdighet, manglende økonomisk vekst og fravær av nødvendige reformer.

1900 milliarder euro i statsgjeld

Statsminister Jens Stoltenberg har for lengst uttrykt sin bekymring for soliditeten til krisepakken som ble vedtatt for Hellas. Nå frykter han at Italia kan bli et stort problem for den internasjonale økonomien.

– De har en gjeld som er veldig stor, og nå vil nok oppmerksomheten gå mer og mer over fra Hellas og mot Italia. For sammenlignet med Italia, er Hellas et lite problem. Hvis ikke Italia er i stand til å betale renter og avdrag på sin gjeld, er det et veldig alvorlig problem for internasjonal økonomi, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Italia må refinansiere hele 300 milliarder euro av sin statsgjeld de kommende månedene.Den totale statsgjelden er på 1900 milliarder euro.

– Offentlig og privat gjeld utgjør totalt hele 310 prosent av brutto nasjonalprodukt i Italia, sier finansanalytiker Matthew Lynn, som er aktuell med en ny bok om eurokrisen.

 

 

Annonse
Annonse