Samfunn

VG sin forside 14. august som viser den terrorsiktede Anders Behring Breivik under lørdagens avhør av ham på Utøya. Avisen var som eneste medie tilstede for å observere avhøret.

Sterke reaksjoner etter Breivik-avhør på Utøya

I åtte timer lørdag pekte og forklarte Anders Behring Breivik uten anger om de 69 drapene på Utøya. Bildene av 32-åringen i skytestilling har vakt sterke reaksjoner blant de pårørende.

Publisert Sist oppdatert

Breivik ankom Utøya like over klokken 14, med den samme båten han brukte under massakren for litt over tre uker siden. 32-åringen var uten håndjern, men med skuddsikker vest og rep og tøyler festet rundt magen.

VG brakte som eneste avis bilder og beskrivelser av avhøret, observert med telelinse fra landsiden. Ifølge forsvarer Geir Lippestad, som selv var til stede på Utøya, husker 32-åringen hver enkelt episode godt. To sivile polititjenestemenn filmet det som betegnes som et avhør, ikke rekonstruksjon.

Ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby var terrorsiktede ikke uberørt av å være tilbake på AUFs leirsted, men han viste ingen tegn til anger.

Sterk påkjenning

For mange av de pårørende og etterlatte etter terrorangrepet ble det en påkjenning å se VGs bilder av Breivik mens han holder hendene i skytestilling.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som representerer en rekke klienter i saken, fikk flere reaksjoner fra klienter søndag.

– Jeg tenker at bildene er unødvendige og synes VG kunne spart dem for de bildene de viste fram. For dem som er berørt, er det veldig tøft å se drapsmannen ta ladegrep, sier Larsen til NTB.

Siv Hallgren i Advokatfirmaet Elden sier de også har fått flere reaksjoner. Hun vil ikke kritisere avisa, men mener politiet burde forberedt de etterlatte på forhånd.

Sjefredaktør Torry Pedersen påpeker at de groveste bildene, med Breivik i skytestilling, ikke er brukt på fronten på verken papir- eller nettutgaven.

– Vi er varsomme i førstelinje og gir dermed leseren selv muligheten for å velge om de vil se mer, sier han.

Vurderte å stanse

På vei over til Utøya lørdag sa Anders Behring Breivik til sin forsvarer at han flere ganger vurderte om han skulle stanse skytingen. Breivik fremholdt imidlertid den tidligere betegnelsen av handlingene som «grusomme, men nødvendige».

Det åtte timer lange avhøret startet straks 32-åringen ankom Utvika og fortsatte under ferjeturen over til Utøya. Avhøret lørdag var først ferdig ved 22-tiden.

– Mange vil ha detaljer
Kraby sa søndag at det var svært viktig for politiet å få Breiviks egne opplysninger på Utøya.
– Vi tok ham med dit slik at skadde og de pårørende skal få vite mest mulig om hva som skjedde. Det er svært mange som har behov for å få vite detaljer om hvert enkelt drap, sier politiadvokaten.
Avhøret lørdag sparer også retten for en lignende befaring under rettssaken, og Utøya kan overleveres som planlagt tilbake til AUF 19. august. (©NTB)


Powered by Labrador CMS