Samfunn

Svak kvalitetssikring ved Nordlandssykehuset

En ekstern gjennomgang avdekker en rekke mangler ved Nordlandssykehusets kvalitetssikring.

Publisert Sist oppdatert

Gjennomgangen er foretatt etter at det i sommer ble kjent at Nordlandssykehuset har feilopererte kreftpasienter som sykehuset ikke hadde lov til å behandle.

I en rapport fra revisjonsfirmaet Deloitte kritiseres sykehuset for ikke å brukt sitt eget kvalitetssikringssystem på riktig måte.

Rapporten slår fast at Nordlandssykehuset bryter forskriften om internkontroll i sosial- og helsetjenesten.

Dårlig opplæring

Det er bare to tredeler av lederne ved sykehuset som har fått opplæring i kvalitetsstyringssystemet DocMap.

Men to av tre ledere som har fått opplæring, svarer at opplæringen har vært god nok til å dekke deres behov.

Ledelsesverktøyet som skulle sikre at alle får tilstrekkelig informasjon om prosedyrer, sjekklister og retningslinjer er ikke brukt som forutsatt, konkluderer revisjonsfirmaet.

Den eksterne gjennomgangen foreligger etter at det i juni ble kjent at Statens helsetilsyn gransker 16 operasjoner ved sykehuset.

13 av disse operasjonene ble utført av to leger ved gastrokirurgisk avdeling i strid med retningslinjene fra Helse Nord. Flere pasienter fikk fjernet friske organer uten å ha kreft slik legene antok.

Ulovlige operasjoner

Nordlandssykehuset hadde ikke lov til å utføre kreftoperasjoner i bukspyttkjertelen. Funksjonsfordelingen fra Helse Nord sier at det enten er Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø eller Rikshospitalet i Oslo som skal gjennomføre slike operasjoner. Sykehusledelsen var informert om operasjonene.

Utsatt

Sykehusskandalen førte til at klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen måtte gå fra sin stilling 28. juni i år. Tre dager senere trakk administrerende direktør Eivind Solheim seg fra sin stilling.

Helsetilsynet er ikke ferdig med sin gransking av de 16 operasjonene. Tilsynet varslet nylig at rapporten er forsinket, og at den ikke vil bli lagt fram før over nyttår. (©NTB)

Powered by Labrador CMS