Nyskaping

Robotene vil resirkulere det elektroniske søppelet vårt.

Nå kommer de smarte søppelrobotene

Stadig smartere roboter hjelper til med sorteringen og resirkuleringen av dingsene våre.

Publisert Sist oppdatert

Batteriene i alle dingsene våre er ikke så bra for miljøet. Blant annet inneholder de svovelsyre og cadmium som er skadelig for mennesker, dyr og planter.

Nytt dansk prosjekt

Et nytt prosjekt ved Teknologisk institut i Danmark skal undersøke hvordan roboter med avanserte algoritmer som er i stand til å lære av egen erfaring, såkalt deep learning som er spesielt egnet til å gjenkjenne mønstre, kan bidra til sortere det farlige avfallet.

– Formålet med prosjektet er å undersøke mulighetene for å gjenkjenne elektroniske gjenstander med batterier for å kunne sortere dem, sier Michael Nielsen ved Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Problemet er at batteriene ikke sitter på samme sted på alle dingser, og noen ganger ser også selve batteriene forskjellig ut. Det er her deep learning (Er det litt tidlig å kalle det dyplæring?) kommer inn.

– Den kunstige intelligensen vår skal fores med tusenvis av bilder av batterier og lære å gjenkjenne en rekke av dem. Utfordringen er å få den til å kjenne igjen batterier den aldri har sett før, sier Rasmus Johansson fra Refind Techonolgies som deltar på prosjektet.

Finnene godt i gang

Men danskene ligger i først i løypa. Allerede i 2011 lanserte det finske selskapet ZenRobotics en robot som tok i bruk maskinlæring til å sortere søppel.

Siden har det dukket opp avanserte søppelroboter i Spania, og også i USA som tar i bruk kunstig intelligens til å skille mellom matavfall, plast og papir.

Det siste tilskuddet, den såkalte «Clarke», skal være i stand til å skille mellom forskjellige typer plast med sin siste programvare.

Powered by Labrador CMS