Samfunn

Danske kommuner styres i for stor grad av embetsverket, mener et flertall av danske politikere.

Halvparten av danske lokalpolitikere mener embetsverket er for mektig

Stor undersøkelse kaster lys på embetsverkets innflytelse i danske kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Hver andre lokalpolitiker svarer i en spørreundersøkelse at de opplever at lokale embetsmenn har for stor makt i deres kommune.

Med embetsverket menes det først og fremst kommunedirektørene og deres stab.

Det melder Atinget.dk som også har gjennomført undersøkelsen blant 98 av Danmarks kommunestyrer.

I undersøkelsen svarer 51 prosent enten helt eller delvis enig i utsagnet om embetsverket i din kommune har for stor makt. 29 prosent sier seg delvis eller helt uenig.

Altinget har snakket blant andre Jarl Gorridsen (V) som har sittet i kommunestyret i Silkeborg i 8 år. Han sier at det ofte virker som at det handler om embetsverkets jobber, deres ambisjoner og deres prosjekter, og mindre om politikernes planer.

Folketingspolitiker Anne-Marie Geisler Andersen (R) gir i en kronikk uttrykk for at politikerne verken setter retning eller dagsorden, men bare godkjenne administrasjonens politikk.

En politiker som ikke er enig i utsagnet og som heller ikke sitter i maktpoisjon i en kommune peker overfor Altinget på at kritikken er urettferdig, lite treffende og heller et symptom på at man er misfornøyd med å ikke få gjennomslag for sin politikk.

Kommunedirektør i Velje kommune Niels Nybye Ågesen sier til Altinget at det er et tegn i tiden at både politikeres og embetsverkets rolle er i endring. Han peker på at den administrative toppledelsen i høyere grad skal åpne for at politikerne kan ta folkets perspektiv inn i beslutningsprosessene og at det skal føres en åpen dialog fremfor en styring basert på regler.

Powered by Labrador CMS