Samfunn

Oslo 20201221. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med den nye Smittestopp-appen.

Laber interesse for Smittestopp-app

En måned etter at den nye Smittestopp-appen ble klar, er nordmenns interesse fortsatt upåvirket av relanseringen.

Publisert Sist oppdatert

Myndighetene har utvikle en ny smittesporings-app, basert på det internasjonale rammeverket og teknologien fra Apple og Google.

Kun fire av ti nordmenn sier nå ja (41 prosent) til å ta denne appen i bruk på mobilene sine, viser tall fra Norsk koronamonitor fra Opinion.

Omtrent like mange sier nei (37 prosent), mens resten vet ikke. Dette er omtrent samme nivå som da myndighetene først varslet om den kommende appen for fire måneder siden, samt som for en måned siden, da Smittestopp ble formelt lansert.

– Interessen for å laste ned nye Smittestopp har vært bemerkelsesverdig konstant helt fra september til i dag, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Halv million nedlastninger

Clausen sier at verken lanseringen av appen før jul eller informasjonskampanjer deretter har endret på dette.

Riktignok har omtale på et par pressekonferanser gitt positive utslag i nedlastninger, men folks interesse for appen er svært konstant.

Så langt har en halv million nordmenn lastet ned nye Smittestopp. Det betyr at litt mer enn en av ti nordmenn over 16 år så langt har lastet ned appen.

– Hver tiende nordmann har lastet ned appen og potensialet er i hvert fall en firedobling. Riktignok er det ingen garanti for at de som er positive faktisk laster den ned, eller at de som i dag er negative ikke kan endre mening, sier Clausen.

Ny taktikk

FHI gjennomførte sist uke en kampanje-pilot i Trøndelag, hvor alle over 16 år mottok en SMS om Smittestopp. Dersom dette virker, kan det bli aktuelt å gjøre det samme i resten av landet.

– Kanskje burde Oslo vært valgt ut. Det er der interessen for Smittestopp er størst, samt smittesituasjonen er mer prekær, sier Clausen.

Hun sier at SMS-kampanjen har økt nedlastningen, og anslår grovt at det kanskje kan være snakk om ca. 6 prosent effekt.

Det haster likevel å få nordmenn til å laste ned appen som kan spille en viktig rolle i smittesporingen, selv om farten på vaksineringen snart overgår farten på nedlastning av appen.

Powered by Labrador CMS