Samfunn

Storbritannias statsminister Theresa May inisterte på at «vi fortsatt er venner» da hun pratet til politikere, næringslivstopper og finansfolk under World Economic Forum 2017 i Davos.

– Brexit skal føre til et mer globalt Storbritannia

Britenes statsminister har gjort sine intensjoner om en «hard Brexit» klinkende klar. Torsdag talte hun til et publikum som er fundamentalt uenig med strategien - topplederne på World Economic Forum.

Publisert Sist oppdatert

– Medlemmer av nærings- og finanseliten som anser seg selv om «verdensborgere» er «borgere av ingensteds».

Ordene tilhører britenes relativt ferske statsminister og kaptein på deres synkende EU-skip, Theresa May (dog fra en tidligere anledning). For få dager siden feide hun all tvil til side om Storbritannias brexit-plan - det blir et «fullstendig brudd» med EU. Torsdag inntok hun talerstolen under World Economic Forum i Davos, og tilhørerne var i overveldende grad nettopp en samling av nærinslivsledere, politikere og finansfolk som baserer sitt virke på idéen om «verdensborgerskap».

– Vi forlater den Europeiske unionen, og omfavner verden, var meldingen fra May. Borte var praten om strengere grensekontroll. Nå var det verden som gjaldt.

Populisme

– De av oss som møtes her er optimister, som tror på kraften av offentlig-privat samarbeid for å gjøre verden bedre enn i dag. Frihandel, partnerskap og globalisering. Men utenfor denne salen blir disse gode kreftene tatt for gitt og betvilt, fortsatte hun.

Hun viste til bølgen av «populistiske» bevegelser på tvers av europa, med spesiell vekt på fløypartiene på høyre-venstre-aksen, og deres apell til store deler av lavinntektsgrupper.

– Disse menneskene føler at ordinære næringslivsledere og politikere for lenge ikke har tatt deres bekymringer på alvor. Vi må vise at det ikke er tilfelle!

Det høyrepopulistiske partiet United Kingdom Independence Party (UKIP) sin sentrale rolle i kampanjen for utemeldelse fra EU ble forøvrig ikke nevnt.

Global leder

May var ikke redd for å trekke i tråder som sendte assosiasjoner til Storbritannias «storhetstid» som kolonimakt.

– Vår historie og kultur er dypt internasjonal. Vi har alltid sett bortenfor Europa, til en større verden. Vi er instinktivt en stor global handelsnasjon. Og vi vil inngå handelsavtaler med gamle venner og nye allierte i hele verden, slo hun fast.

Eksempelvis trekker hun frem pågående forhandlinger om handelsavtaler med blant andre Australia, mens også Kina og Golfstater har gjort sin interesse for handelsavtaler med Storbritannia klar.

– Vi vil igjen bli et selvsikkert land som har kontroll over egen skjebne.

Powered by Labrador CMS