Samfunn

EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H), som har ansvaret for nordisk samarbeid, mener den milliarden nordiske skattebetalere årlig bruker på det nordiske samarbeidet er vel anvendte penger. Her blir Bakke-Jensen intervjuet av Nordisk Ministerråd mandag.

Dansk minister: Nordisk «kaffeklubb» har fått substans

For tre år siden ville hun legge ned nordiske organer og erstatte dem med nye. Men siden har det skjedd mye positivt, mener danske Karen Ellemann.

Publisert Sist oppdatert

– Kronikken fungerte etter hensikten, sier hun med et smil til NTB.

Ellemann understreker at artikkelen, som skapte oppstyr i 2013, ble skrevet med et sterkt nordisk engasjement, men for å si at strukturen i et «veldig verdifullt samarbeid» ikke var godt nok til å skape politisk engasjement.

– Derfor sa jeg: Legg det ned for å bygge det opp igjen, forklarer Ellemann, og la fram forslag til endringer.

– Politisk substans

Under Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø denne uken lanserte Norge sitt formannskap i Nordisk ministerråd.

Ellemann sier hun er positivt overrasket over hvor mye ministerrådet har endret seg og levert de siste årene.

– Det har kommet politisk substans i diskusjonene, konstaterer den danske sosial- og innenriksministeren fra sentrum-høyre-partiet Venstre.

– Vi så hvordan statsministrene var samlet om budskapet om at Norden er den best integrerte regionen i verden. Tiden har også utviklet seg slik at vi alle er enige om viktigheten av at vi er en sterk og integrert region.

Ellemann mener mye handler om å insistere på at konklusjonene ikke skal være trukket før ministermøtene, slik at de får substans.

– Mer relevant

Fra norsk side blir det understreket at Nordisk ministerråd er mer relevant enn noensinne. Bakteppet er en urolig verden, hvor det stilles spørsmålstegn ved nytten av flernasjonalt samarbeid og integrasjon.

– Det er blitt mer relevant nå, fordi det er en måte å samordne oss med andre land på når vi skal påvirke og diskutere for eksempel hva utviklingen i EU etter brexit betyr for nordiske land, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

EU- og EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H), som har ansvaret for nordisk samarbeid, mener den milliarden nordiske skattebetalere årlig bruker på det nordiske samarbeidet er vel anvendte penger.

– Vi må sette oss mål og sjekke om vi når dem. Gjør vi det, mener jeg dette er vel anvendte penger, sier han til NTB.

Vil bli kvitt grenser

Bakke-Jensen peker på tre suksessfaktorer for nordisk samarbeid: Landene er vant til å samarbeide, de har mange fellestrekk og ligner hverandre, og de blir utad sett på som vellykkede.

– Når vi registrerer litt uro rundt oss, skal vi forsterke det nordiske samarbeidet, rett og slett fordi vi står sterkere sammen enn hver for oss, sier statsråden.

Han sier det er et klart mål for regjeringen å bidra til at Nordisk ministerråd betyr noe for befolkningen.

– Vi må fortelle mer om resultatene vi har oppnådd. Miljømerket Svanen er et nordisk samarbeid. Å rive ned grensehindringer er et annet prosjekt vi holder på med. Det skal være enkelte å flytte arbeidskraft og helsetjenester over grensene. Målet er at Norden skal være en så integrert arbeidsmarkedsregion som mulig fremover, sier Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS