Samfunn

Beppe Grillo leder Femstjernesbevegelsen som nå er størst i Italia.

Protestparti suverent størst i Italia

Europeiske velgere flyter fritt, men analytikere aner samling rundt liberale verdier.

Publisert Sist oppdatert

Geert Wilders antiislamistiske parti fikk ikke sitt store gjennombrudd i valget i Nederland denne våren. Nå begynner flere "globalister" og andre som er positive til det europeiske prosjektet å ane at Europa kan bli verdens liberale lyspunkt.

Matteo Garavoglia i tenketanken Brookings Institutions senter for USA og Europa peker på at til tross for mange tilbakeslag i 2016, kan 2017 bli året hvor det snur og liberale og progressive krefter vinner terreng.

Etter å ha merket seg flere protester mot Brexit og Donald Trump i europeiske land, ser Garavoglia for seg en mønstring 26 mars. Da skal den årlige marsjen for Europa avholdes rundt om i europeiske land og markere at det er 60 år siden man signerte Roma-traktaten.

Spennende vår

Men det gjenstår flere utfordringer før man er der. Europeisk politikk er fortsatt preget av økende tilslutning til høyrepopulistiske og andre protestpartier.

Den neste testen står i Frankrike der Marine Le Pen etter alle solemerker vil gå til en annen valgomgang og tape mot en politiker i sentrum, enten Emmanuel Macron eller Francois Fillon.

Franskmennene går til urnene 23 april for sin første valgomgang, dersom ingen kandidat får minst 50 prosent av stemmene går to av kandidatene videre til neste omgang.

Størst i Italia

Anti-etablissementpartiet ledet av den italienske komikeren Beppe Grillo fortsetter å fosse frem på meningsmålingene i Italia.

Corriere della Serra rapporterer tirsdag at Femstjernersbevegelsen nå støttes av 32,3 prosent av italienere. Partiet har lenge hatt som sin viktigste sak at Italia bør forlate eurosamarbeidet.

Den høye oppslutningen er over fem prosentpoeng mer enn statsminister Matteo Renzis Partito Democratico, som i 2007 ble til som en sammenslåing av en rekke partier i sentrum og til venstre.

Det høyrepopulistiske partiet Lega Nord holder stand med om lag 12,8 prosent av oppslutningen, mens Silvio Berlusconis Forza Italia ligger på 12,7 prosent.

Italienerne går til urnene i februar 2018.

Powered by Labrador CMS