Samfunn

Oppslutning om Tony Blairs New labour kan ha vært begynnelsen på en lang nedgang for europeiske sosialdemokrater.

– Har manglet en vekststrategi siden finanskrisen

Publisert Sist oppdatert

Det sier førstelektor i statsvitenskap Øyvind Bratberg ved UiO.

Bratberg peker på at et gjennomgående problem for sosialdemokrater i flere europeiske land er at de i lengre tid surfet på en bølge de ikke var opphavet til, globaliseringen.

– Man gjorde det beste ut av det, og lyktes et stykke på vei gjennom forsiktig økonomisk vekst og litt beskjeden økonomisk fordeling, men suksessen ble midlertidig, sier han.

I flere land gikk sosialdemokratiske partier, kanskje inspirert av New Labours suksess med Tony Blair på nittitallet, stadig oftere på akkord med løftet om å heve svakere grupper og føre en solid politikk for kollektiv beskyttelse for de svakeste i samfunnet.

Foto Førstelektor i statsvitenskap ved UiO, Øyvind Bratberg.

Bratberg tror det henger sammen med at man ikke hadde tenkt grundig nok igjennom hva som kunne skje når den økonomiske veksten stoppet opp, slik den gjorde flere steder i Europa med finanskrisen.

– Og siden har sosialdemokratene vært på defensiven, hevder Bratberg og viser til at høyresidens argumenter om kutt i offentlig ressursbruk har vært de dominerende i Europa det siste tiåret.

– I dag sitter mange velgere med en oppfatning om det det ikke finnes andre bærekraftige alternativer, sier han.

Kampen om den nordiske modellen

Bratberg tror de skandinaviske sosialdemokratiske partienes relative styrke skyldes at de fortsatt knyttes til en velfungerende økonomisk modell.

– Utfordringen for disse partiene er å beholde et renommé som den beste forvalteren av den nordiske velferdsmodellen, sier han.

Det er en analyse som øyensynlig deles av høyresiden.

– Lyseblå i alle skandinaviske land har utfordret denne vokterrollen i det siste. De hevder at de er bedre forvaltere av modellen, sier Bratberg.

Fransk verdidebatt

Flere har pekt på Frankrikes nye president Emmanuel Macron som en sosialdemokrat i nye klær. Bratberg tror Macrons valgseier i Frankrike på mange måter er et veldig fransk fenomen hvor verdidebatten har vært mer fremtredende enn i land som for eksempel Storbritannia og Tyskland, der konservative kvinner ser ut til å ha et solid grep om makten.

– Han ble den tydeligste stemmen mot høyrepopulismen. Og dels har det å gjøre med en økonomisk modell som stagnerer og hvor sosialdemokratene ikke har hatt et tydelig svar på hva man kan gjøre, sier han.

Powered by Labrador CMS