Samfunn

Martin Schulz sløser ikke med tiden. Kort tid etter at han ble ferdig som president i Europaparlamentet tar han opp kampen mot Angela Merkel om kanslerposisjonen i Tyskland.

Tidligere EU-topp utfordrer Merkel

To av Europas viktigste politikere skal kjempe om et av de mektigste nasjonale politiske vervene i verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne måneden tok italienske Antonio Tajani over som president i EU-parlamentet. Sosialdemokraten Martin Schulz, som har holdt til i europas maktsentum siden 1994 og vært president i parlamentet siden 2009, la Brussel bak seg og annonserte at han ønsket å jobbe med hjemlig politikk i Tyskland.

Men ut av begivenhetenes sentrum har han ikke tenkt seg.

Tirsdag ettermiddag ble det nemlig klart at Schulz tar over som leder for det nest største partiet i landet, SPD. Dermed blir han også eneste reelle kandidat som kan utfordre Angela Merkel om posisjonen som kansler og regjeringsoverhode når det tyske valget går av stabelen 24. september i år.

Populær

Schulz tar over for Sigmar Gabriel, som har vært en kontroversiell person innad i eget parti. Selv har han uttalt til tyske Zeit at han «kommer til å tape, og SPD med meg» om han stilte mot Merkel. Alle meningsmålinger tyder på at han har rett i det.

Med maktskifte i partiet blir bildet imidlertid et annet. Selv om Merkels kristendemokratiske liberalkonservative parti, CDU, er betraktelig større, er Schulz en populær mann på hjemmebane, og ligger som regel jevnt med Merkel på popularitetsmålinger. I dag danner de to partiene, sammen med Bavaria-partiet CSU, storkoalisjonen som utgjør den tyske regjeringen.

Ifølge tyske medier kommer Gabriel, som i dag er visestatsminister og økonomi- og energiminister, til å fortsette sitt politiske virke i utenriksdepartementet, potensielt som utenriksminister. Etter at Schulz bestemte seg for å ikke søke nyvalg som president i Europaparlamentet og annonserte at han kom hjem til tysk politikk var det forventet at han skulle få rollen som utenriksminister.

SPD har allerede bekreftet utskfitingen på toppen i partiet, men endringene ventes å bli formelt bekreftet førstkommende søndag.

Powered by Labrador CMS