Samfunn

Unio-leder Ragnhild Lied.

Deler av det nordiske samarbeidet ryker

Publisert Sist oppdatert

De danske fagorganisasjonene LO og FTF møtes fredag for å vedta sammenslåing. Dersom fusjonen gjennomføres kan det svekke samarbeidet i den skandinaviske fagbevegelsen, frykter leder for Unio og Nordens Faglige Samorganisasjon (NFS), Ragnhild Lied.

FTF regnes som norske Unios søsterforbund, ettersom medlemsmassen er nokså lik den Unio har: lærere, politi og sykepleiere utgjør brorparten av deres 450.000 medlemmer.

– Vi har hatt en ekstra tett dialog med FTF, og jeg kjenner ledelsen der godt. Vi har også hatt kontakt om denne sammenslåingsprosessen. Men etter dette blir det nok et mer overordnet samarbeid, sier Lied.

Hun viser til at hovedorganisasjonene i de nordiske landene samarbeider godt gjennom NFS, men at det er på et «overordnet og strukturelt nivå», og ikke så mye på sak. Med en eventuell fusjon bryter Unios danske «tvilling» flere prinsipper det fortsatt holdes fast ved her i landet, blant annet politisk uavhengighet, mener Lied.

– Formelt har danske LO brutt de direkte partipolitiske båndene med Socialdemokratiet (2003, journ.anm.), men det er fortsatt en historie og kultur der. Sånn sett er det en strukturell og politisk dreining vi ser i Danmark som bryter med uavhengighetsprinsippet vi har, sier Unio-lederen.

– Noe slikt kunne aldri skjedd i Norge, legger Lied til.

Lied er klar på at hun ikke vil stikke kjepper i hjulene for fusjonen, men mener mangfoldet i det organiserte arbeidslivet i Norge har vært viktig for best mulig representasjon av ulike grupper i arbeidslivet. Hun åpner også for mer samarbeid med de danske Akademikerne i fremtiden.

Omfattende prosess

Det organiserte arbeidslivet står langt svakere i Danmark enn i Norge. Som her i landet er det LO som er størst, men også de som har det tyngst. Ifølge arbeidsmarkedsforskerne Henning Jørgensen og Laust Høgedahl ved Aalborg Universitet kan hovedorganisasjonen tape hele 20.000 medlemmer hvert år i tiden fremover. Dette er blant hovedmotivasjonene LO har for å gjennomføre sammenslåingen.

Fusjonsprosessen har heller ikke vært enkel, og flere forbund har ytret skepsis til planene – til tross for en forsøksperiode på to år med blant annet felles utdanningspolitikk som lakmustest. Særlig har Faglig Fælles Forbund (3F) i LO – Danmarks største fagforening - motsatt seg planene. I mars la forbundet frem fem betingelser for å si «ja» til sammenslåing under fredagens kongress, hvorav fire anses som uakseptable for FTF. Viktigst var kravet om å ta politisk utgangspunkt i «sentrum-venstre».

Likevel er det ventet at fusjonsplanene gjennomføres, og i så fall vil også 3F stille seg bak vedtaket. I morgen, fredag 13. april, holdes det to separate ekstraordinære kongresser etterfulgt av pressekonferanser – og eventuelt en generalforsamling for stiftelse av den nye hovedorganisasjonen hvis navn er ukjent. Det kreves to tredjedels flertall i begge leirer for at planene blir gjennomført.

Følgende fire scenarioer er mulige, skriver Ugebrevet A4:

  • Både LO og FTF stemmer ja. Fusjonen gjennomføres under kongress kl. 14.30 fredag.

  • LO stemmer ja og FTF nei. Fusjonen kollapser.

  • FTF stemmer ja og LO nei. Fusjonen kollapser.

  • Både LO og FTF stemmer nei. Fusjonen faller sammen.

– Blir det et nei vil det bli utløst et større oppbrudd i de kjente strukturene; på kryss og tvers vil det bli bevegelser, advarer AaU-forskerne Jørgensen og Høgedahl i en kronikk i samme publikasjon.

Powered by Labrador CMS