Samfunn

Trond Helleland t.h. og Olemic Thommessen i vandrehallen.

Helleland tar over som stortingspresident hvis han vil

Publisert Sist oppdatert

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland er det heteste navnet til å ta over for stortingspresident Olemic Thommessen, som gikk av da tilliten forsvant.

Helleland (55) avviser ikke tanken på om han ser seg selv som kandidat til å overta vervet som formelt bare har kongen over i rang.

– Det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke begynt prosessen. Dette kom litt bråere på enn det vi hadde regnet med, sa Helleland etter at Thommessen åpnet torsdagens stortingsmøte med å kunngjøre at han trekker seg som følge av at han ikke lenger har flertall bak seg i Stortinget.

Tilliten forsvant da KrFs stortingsgruppe konkluderte med at Thommessen må ta ansvaret for at budsjettet for Stortingets byggeprosjekt gang på gang har sprukket.

– Utmerket

Flere aviser skriver at kilder i Høyre sier at Helleland får vervet dersom han selv vil. Partiveteran Michael Tetzschner sier det åpent.

– Vi har en utmerket parlamentarisk leder, for eksempel, lyder hans svar på spørsmål fra NTB om mulige kandidater.

Selv sier Tetzchner at det er fullstendig uaktuelt for ham å overta som stortingspresident.

Flere muligheter

Dersom Helleland skulle takke nei til en lønnsøkning på 700.000 kroner og oppdraget med å lede det skandaliserte byggeprosjektet i mål, trekkes Høyres parlamentariske nestleder Tone Trøen fram som en av flere mulige kandidater.

Innpisker og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Svein Harberg er også et navn som nevnes av flere. En outsider kan ifølge Dagens Næringslivvære finanskomiteens Mudassar Kapur, mens TV 2 holder Kristin Ørmen Johnsen og Kari Lise Holmberg som aktuelle navn.

KrF velkommen inn

Statsminister Erna Solberg (H) svarte slik på en pressekonferanse i statsministerboligen torsdag da hun fikk spørsmål om det ville være en fin anledning å utnevne en kvinne, siden Thommessen gikk av på 8. mars:

– Det er ikke bare kvinner som skal ha toppverv i Høyre.

Solberg gjør det klart at døren inn til regjeringskontorene fortsatt står åpen for KrF, selv om partiet utgjorde tungen på vektskålen i spørsmålet om tillit til Thommesen.

– Jeg kan ikke se at denne saken vil få noen konsekvenser for samarbeidet med KrF, sier Solberg.

Ydmykelse

Flere aviskommentatorer mener at både Høyre og Solberg har gått på et betydelig nederlag.

Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv skriver at Solberg påførte Stortinget «en unødvendig og uheldig splittelse» da hun insisterte på gjenvalg av Thommessen, og at det endte med ydmykelse for dem begge.

«Erna tapte, fornuften vant» lyder overskriften i en leder på VGs nettutgave. Redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten skriver at «enhver politiker som snakker om økonomisk nøkternhet, ville blitt latterliggjort» hvis ikke KrF hadde tatt ansvar og «reddet Stortinget fra en dyp tillitskrise».

– Det pussige i denne historien er at ikke et parti som nettopp Høyre så dette, bemerker Stanghelle.

Dagbladets kommentator Andreas Økland er inne på noe av det samme når han skriver at «Thommessens plan om å «ta ansvar ved å bli» så dummere ut for hver dag som gikk.

– Ikke Høyres skyld

Statsministeren selv avviser blankt kritikken, og understreker derimot at det har vært tett kontakt med både Thommessen og Helleland underveis.

– Vi har vurdert ulike scenarioer. Det vi har vært enige om er at Olemic må ha et flertall bak seg i Stortinget, sier hun, men ønsker ikke å gå i detalj om samtalene.

Solberg nøler ikke med å omtale byggesaken som alvorlig:

– Den kan svekke tilliten til politikken generelt. Men jeg tror velgerne skjønner at det ikke er Høyre som er skyld i byggeskandalen, sier hun.

Powered by Labrador CMS