Samfunn

Høyre og venstre side i KrF: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

KrFs super-helg starter i Agder

Denne helgen kan KrFs veivalg bli avgjort, når hele seks fylkeslag skal bestemme seg.

Publisert Sist oppdatert

Åtte av ti i Agder KrF vil fortsatt ha borgerlig styre, ifølge Fædrelandsvennen. Men fylkesledelsen vil prøve å forhindre at alle de 18 delegatene bli «blå».

I helgen kan KrFs veivalg bli avgjort. Skal partiet gå til «venstre» og søke regjeringsmakt med Ap og Sp, eller skal det gå «til Høyre» og bli en del av dagens regjering. En tredje vei, om å fortsette i opposisjon er også et alternativ stadig flere ser som en mulig løsning for å unngå en splittelse av partiet.

Agder først ut

Denne helgen skal totalt seks fylkeslag ta sine veivalg, inkludert alle de gjenværende «tunge» fylkeslagene med mange KrF-ere og dermed mange delegater, som Agder, Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Agder skal gjøre sitt valg fredag. Agder KrF kan med sine 18 delegater bli svært avgjørende for hvor partiet til slutt lander i avgjørelsen om veivalget.

Fædrelandsvennen har gjort en opptelling blant de 173 utsendingene til fylkesårsmøtet i AGder. Den viser at 58 prosent vil inn i dagens regjering, og 20 prosent vil fortsette i opposisjon, men med Erna Solberg (H) som statsminister. Kun 22 prosent vil i regjering med Ap og Sp.

Fylkesledelsen jobbet ifølge avisen onsdag med et forslag som skal hindre Agder i å bruke «vinneren tar alt»-prinsippet, slik som i Rogaland. Men fylkesledelsens holdning blir møtt med skepsis hos dem som kun vil stemme på delegater de er enige med.

– Mitt ønske er at KrF skal inn i dagens regjering, og da blir det helt feil å stemme på noe annet, sier KrFs gruppeleder i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara.

Ifølge Fædrelandsvennen har to metoder blitt vurdert. Én hvor valgkomiteen legger fram sin liste, som etter fylkesledelsens syn skal være representativ. Så blir denne stemt på uten å gjøre endringer.

Den andre metoden er tre lister, en med representanter som vil til høyre, en til venstre og en med dem som vil bli værende i sentrum. Da er man sikret at de som vil til venstre får en viss andel av delegatene.

– Det er viktig å understreke at alle fylkesårsmøtene er suverene, men fylkesstyret vil utarbeide en anbefaling som er i tråd med ønsket om en speiling, sier fungerende fylkesleder Terje Eikin, til Dagbladet.

 

En «tredje vei»?

Hans Fredrik Grøvan, som er nestleder i Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, frykter alvorlig for KrFs fremtid om landsmøtet om en drøy uke tvinges til å velge mellom regjeringssamarbeid med Erna Solberg (H) og Frp - eller Ap og Sp med støtte fra SV:

– Prosessen som foregår nå er i ferd med å dele partiet på midten, sier Hans Fredrik Grøvan til VG. Grøvan har foreslått å fortsette i opposisjon, noe han mener stadig flere i KrF nå ser som en god løsning. Grøvan understreker overfor VG at hans forslag om «en tredje vei» for KrF kan berge partiet fra splittelse og avskalling.

– Folk i partiet er i økende grad bekymret for splittelse og avskalling dersom et knapt flertall skal bestemme om det skal bli den ene eller andre siden i norsk politikk. Vårt forslag er kanskje det eneste som kan hindre denne splittelsen, sier Grøvan til avisen.

Om få dager vil Grøvan og hans støttespillere formelt fremme forslaget om å fortsette som opposisjonsparti i Stortinget med betinget støtte til Erna Solbergs regjering.

Powered by Labrador CMS