Samfunn

Leder for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, taler i Hong Kong mandag.

– Mørke skyer truer

IMF-sjef Christine Lagarde advarer mot «mørke skyer» som truer den globale økonomien.

Publisert Sist oppdatert

Lederen av Det internasjonale pengefondet advarte i en tale tirsdag om at «mørke skyer truer verdensøkonomien». Uten å si det direkte, var det tydelig for alle som hørte henne, at Lagarde viste til de økte handelsspenningene mellom USA og Kina, da hun snakket om «mørke skyer». I sin tale, som ble holdt under en internasjonal konferanse i Hong Kong, oppfordret IMF-sjefen regjeringer over hele verden til å «eliminere proteksjonisme hvis de skal unngå å møte negative konsekvenser».

Det globale handelssystemet har bidratt til å halvere andelen som lever i ekstrem fattigdom

Kollektiv fiasko

Christine Lagarde sa at dagens system for verdenshandel sto «i fare for å bli revet fra hverandre». Resultatet vil i så fall være at den globale økonomiske veksten vil stoppe opp og gjøre forbrukerne fattigere.

Konsekvensene av at enkelte nasjoner innfører straffetoll kan føre til en «kollektiv politisk fiasko», framhevet hun.

– La oss fordoble vår innsats for å redusere handelsbarrierer og heller løse uenigheter uten å ta i bruk eksepsjonelle tiltak, sa Christine Lagarde.

Før påske innførte USA ekstra toll på stål og aluminium fra en rekke land, noe som i stor grad vil ramme Kina. Det Hvite Hus har i tillegg kunngjort tiltak spesielt rettet mot Kina, som ville øke tollsatsen til minst 50 milliarder dollar på produkter importert til USA.

Kinserne svarte med å innføre straffetoll på mer enn 100 amerikanske produkter, inkludert svinekjøtt, frukt, resirkulert aluminium og stålrør – disse varene ble ilagt tollsatser på mellom 15 og 25 prosent. Frykten for en begynnende handelskrig mellom verdens to største økonomier sendte Standard & Poors 500 aksjeindeks ned 2,23 prosent tirsdag morgen, noe som skaper turbulens i en rekke markeder, skriver The Boston Globe.

Les mer:

Les mer om Christine Lagarde:

Vårmøte i Washington

The Guardian skriver i dag at Kinas president Xi i en uttalelse mandag understreket at Kina vil fortsette å åpne opp sin egen økonomi. Blant annet sa Xi at kineserne vil senke tollsatsene på bilimport, noe som nok faller i smak his både amerikanere og tyskere.

Den gryende handelkonflikten mellom Kina og USA vil garantert dominere dagsordenen på IMFs vårmøte i Washington neste uke, der verdensledere og sentralbanker skal samles for å diskutere verdensøkonomiens tilstand.

Ved å bruke et språk som de fleste tolker som et tilslørt angrep på Trump i sin tale i Hong Kong, har Lagarde på en finurlig måte spilt ballen over til amerikanerne.

– Det globale handelssystemet har bidratt til å halvere andelen som lever i ekstrem fattigdom, sa IMF-sjefen. Proteksjonisme og straffetoll kan sette denne utviklingen i revers, mener hun.

Videre sa Lagarde at nasjoner kan gjøre endringer i innenrikspolitikken for å håndtere handelsbarrierer, og at de burde bruke internasjonale fora for å løse tvister.

– Vi kan alle gjøre mer, men vi kan ikke gjøre det alene, sa Lagarde.

Powered by Labrador CMS