Samfunn

KrF og regjeringspartiene ble enige om oppgavene i regionreformen på Stortinget mandag. Flere LO-forbund reagerer.

– Resultatet av regionreformen kan bli mer makt og myndighet til staten

Flere LO-forbund kritiserer avtalen regjeringen og KrF har inngått om regionreformen. – Rett og slett ikke godt nok, mener Fagforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL) går begge ut mot regionreformen, som etter alle solemerker gjennomføres etter at KrF på mandag ble enige med regjeringen om å slå sammen en rekke fylker med tvang.

– Vi mener man har begynt i helt feil ende. Man har tegnet et kart og så skal man definere oppgavene etterpå. Det er en helt feil rekkefølge. Vi vet enda ikke med sikkerhet hva slags oppgaver som skal ligge til fylkesnivået, sier nestleder Sissel Skoghaug i Fagforbundet til Dagens Perspektiv.

Fagforbundet er en del av LO og er landets største arbeidstakerorganisasjon med over 350 000 medlemmer. Fagforbundet organiserer flertallet av de som jobber i kommune- og fylkessektoren i Norge.

Skoghaug sier frivillighet og godt utarbeidede fakta må ligge til grunn for en vellykket reform. Det er ikke tilfelle med den avtalte regionreformen, mener Fagforbundet.

– Hva vil regionreformen egentlig si? Det er fortsatt veldig utydelig etter i går. Det er rett og slett ikke godt nok. Man kan ikke bygge en god reform med bruk av tvang uten å ha et anslag for hva resultatene blir, sier Skoghaug.

– Hovedpoenget er at man her går inn med tvang og at sammenslåingen faktisk ikke bygger på gode fakta når det gjelder fremtidig styrking av fylkesnivået.

Bekymret for svekket fylkesnivå

I tillegg trekker hun frem at Finnmark og Troms er et enormt geografisk område og viser til bekymring rundt samfunnsutviklingen i distriktene.

– Vi er opptatt av å ha tre folkevalgte nivåer som er vesentlig for ansvarsfordelingen. Kun stat og kommune vil svekke politisk styring. Det er heller ikke blitt avgjort hvilke oppgaver som flyttes fra stat til fylkeskommune. Uten et sterkt fylkesnivå vil vi få en sterk sentralisering av makt og myndighet til staten, sier hun.

NTL heller ikke fornøyd

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har også omtalt reformen i svært negative ordelag.

NTL, som i likhet med Fagforbundet er en del av LO, organiserer alle arbeidstakere i staten og virksomheter med statlig tilknytning og vil bli kraftig påvirket av den nye reformen.

I en pressemelding som ble sendt ut denne uken betviler de regjeringens budskap om å flytte oppgaver fra stat til fylkeskommuner.

«Som eksempel har Statens vegvesen har over 100 lokasjoner i hele Norge, mens oppgavene nå foreslås overført til elleve fylkeskommuner,» heter det i pressemeldingen.

NTL mener overføringen av statlige oppgaver til elleve fylkeskommuner vil føre til økte administrative kostnader gjennom trange budsjettavveininger på lokalnivå.

«Vi har en veldig effektiv statsforvaltning. Det bør være et viktig prinsipp for Stortinget alltid å se på hvilke arbeidsoppgaver som skal løses før de låser seg til omfattende omveltning av statlige oppgaver,» skriver arbeidstakerforbundet.

De mener at man risikerer vedtak om lite hensiktsmessig organisering hvor resultatet blir dårligere og dyrere forvaltningstjenester når de ulike forslagene skal opp for Stortinget i høst.

Powered by Labrador CMS