Samfunn

Trenden snudd for Sverigedemokraterna

Svenskene vender seg mot det vante den siste måneden før valget.

Publisert Sist oppdatert

Mens meningsmålingene har vist et Sverigedemokraterna i sterk medvind i hele sommer, skjedde det noe helt på slutten av juli da svenskene vendte hjem fra ferie og valgkampen for alvor hardnet til.

Nettsiden Pollofpolls.eu samler inn alle meningsmålingene som utføres og regner et vektet gjennomsnitt av de til dels sterk svingende resultatene.

Og de viser nå en svært tydelig trend i retning av vekst for Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven, mens Moderaterna fortsetter nedgangen de har vært i siden starten av året. Aller raskest faller Sverigedemokraterna som ble målt til største parti i landet så sent som for en måned siden og som nå får rundt 18 prosent oppslutning. Det er fortsatt en oppgang på over 5 prosentpoeng siden forrige valg.

Fortsatt er det ingen av blokkene som er i nærheten av å få flertall i Riksdagen. Hverken regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet med støtte fra et Vänsterparti i vekst eller Alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tildigere Folkepartiet) og Kristdemokraterna ligger an til å få mer enn 41 prosent av stemmene. Dermed ligger det trolig fortsatt an til tøffe forhandlinger i tiden etter valget.

Her er del 1 av DPs Valg i Sverige-2018-serie Stefan Löfven - Ingen karismatisk leder

Her er del 2 av DPs Valg i Sverige-2018-serie Fart i økonomien ingen vinnersak lenger

Her er del 3 av DPs Valg i Sverige-2018-serie Sverigedemokraternas inntogsmarsj

Powered by Labrador CMS