Samfunn

Stemningsfallet har vært spesielt sterkt i Frankrike i det siste.

Ett skritt unna økonomisk krise i Europa

Den dystre stemningen i Europa sprer om seg.

Publisert Sist oppdatert

Stemningen i Europa fortsetter å dale. Det viser de siste tallene fra den tyske tenketanken Ifo.

Ved å kontinuerlig undersøke lederes syn på økonomien, gir Ifo ut tre indekser, en for det økonomiske klimaet de opplever at de operer i akkurat nå, en for den økonomiske situasjonen de selv er i og en for deres anslag på fremtidige forventninger.

 

Nå viser den siste målingen at indeksen for det økonomiske klimaet i eurosonen har falt ned i negativt terreng fra 6,6 til -11,1 for første gang siden 2014.

Sterkest er nedgangen i Frankrike, hvor forventingene stupte fra sist måling, men de laveste forventningene finner man fortsatt i Italia.

Sammenligner man med tidligere perioder, går det frem at situasjonen kan sammenlignes med første måling i 2008 - som var den siste før Europas økonomi var oppslukt i finanskrisen (se bilde).

Foto Ifo Institute har målt ledere og andre aktører i økonomiens holdninger og fremtidstro i mange år. Nå er stituasjonen sammenlignbar med starten på 2008. Figur: Ifo Institute.

Det trenger ikke bety at Europa er på vei inn i en ny finanskrise, situasjonen kan snu, men de som sitter tettest på utviklingen er ikke akkurat optimister for tiden.

Powered by Labrador CMS