Samfunn

Klinikksjef på Kreftklinikken ved OUS, Sigbjørn Smeland i panelsamtale med professor emeritus ved UiO Ivar Sønbø Kristiansen.

Kreft koster samfunnet 210 milliarder kroner hvert år

Publisert Sist oppdatert

2017 ble det første året hvor kreft forårsaket flere dødsfall enn hjerte- og karsykdommer.

Tapte leveår og tapt livskvalitet er den største delen av de årlige kostnadene med 165 av 210 milliarder kroner per år. I 2017 forårsaket kreft 10894 dødsfall.

For å komme frem til et slikt overslag må man trekke på Finansdepartementets retningslinjer for verdsettelsen av et statistisk liv, som for tiden er 30 millioner (målt i faste 2012-kroner).

Men dette er ikke tall som er synlige i de offentlige budsjettene. Der er det de direkte kostnadene på 20,5 milliarder kroner som slår hardest inn.

Dette er kostnader knyttet til behandling ved sykehusene, legemidler og pleie- og omsorg etter at pasientene er utskrevet.

Disse kostnadene har økt med 11 prosent siden 2013.

Bruker mer på legemidler

Det totale forbruket på legemidler kommer ikke umiddelbart frem i oversikten, siden en stor del av kostnaden tas av spesialisthelsetjenesten.

Offentlig statistikk er heller ikke skikket til å gi denne oversikten, siden legemidler selges til norske sykehus med hemmelige rabatter.

For å komme rundt dette, har analytikerne fått utlevert data fra en rekke forskjellige kilder og gjort sine egne beregninger. Totalt lå nivået på rundt 4 milliarder for 2017, opp fra 1,7 milliarder i 2013.

En forklaring på den sterke veksten er en omlegging av systemet for legemiddelfinansering. Mens en del gikk over blå resept tidligere, er ansvaret blitt flyttet over på helseforetakene de siste årene.

Økt forbruk på legemidler trenger ikke være et onde.

Ifølge klinikksjef ved kreftklinikken ved OUS Sigbjørn Smeland som holdt et innlegg under fremleggelsen av rapporten, har nye og mer effektive legemidler ført til færre innleggelser.

Pårørende og arbeidstap

I tillegg til de årlige direkte kostnadene påløper indirekte kostnader på 26,5 milliarder kroner. Dette er kostnader knyttet til mer uformell pleie og omsorg fra pårørende, skattefinansiering og produksjonstap når syke forsvinner ut av arbeidsmarkedet

Det går frem av en ny rapport utført av Oslo Economics for legemiddelselskapet Bristol-Myers Squibb som i tillegg til å sette et tall på kostnadene, kommer med anslag på hvordan kostnadene kan blir fremover.

50 prosent flere

Det er mange faktorer som peker i retning av at kostnadene kommer til å bli høyere.

Prognoser fra det nordiske samarbeidsorganet NORDCAN tyder på at det i 2035 vil være omtrent 50.000 nye krefttilfeller det året. Det er 50 prosent flere enn i dag.

Det skyldes at vi blir flere eldre, men også at vi er blitt flinkere til å oppdage kreft tidligere.

Samtidig vil stadig flere overleve. Nye metoder for diagnostikk og behandling - kanskje særlig innen persontilpasset medisin, gir håp om at flere vil ikke bare leve lenger med kreft, men kureres.

Laget med akademikere bak rapporten har kommet til at de direkte kreftkostnadene vil øke til 30 milliarder kroner per år i 2035.

Professor emeritus ved UiO og bidragsyter til rapporten, Ivar Sønbø Kristiansen, mener det norske samfunnet - selv med økende lønnskostnader innen helsevesenet fremover, vil være i stand til å takle veksten.

– Men det er usikkerhet, og det krever at vi er bevisste utviklingen, sier han.

Powered by Labrador CMS