Samfunn

Nå skyter teknologiforskningen i været

Ny toppnotering totalt, og 27 prosent flere doktorgrader innen teknologi på ett år. – Viktig å beholde kompetansen i Norge på sikt, sier leder i IKT Norge, Heidi Austlid.

Publisert Sist oppdatert

I 2018 ble det avlagt 1564 doktorgrader ved norske læresteder. Det er en økning på 5 prosent sammenlignet med 2017.

Ifølge Nifu som gir ut statistikken, er det ny rekord og godt over den forrige fra 2013 da 1524 doktorgrader ble avlagt.

Det er først og fremst de mange nye universitene som står for veksten. Ved OsloMet, Høgskolen Innlandet og Nord universitetet ble phd-produksjonen doblet fra 2017.

Godt over halvparten av alle doktorgrader avlegges ved enten NTNU eller UiO. Mens NTNU hadde en liten vekst, var produksjonen litt lavere ved UiO i fjor.

Kjønnsfordeling

Totalt er det helt likt mellom kjønnene - 782 doktorgrader av kvinner og 782 av menn. Kvinner er i flertall blant de som tar en doktorgrad innenfor medisin og helsefag, samfunnsvitenskap og humaniora (60 pronsent kvinner). I Matematikk og naturvitenskap ble 60 prosent av doktorgradene avlagt av menn.

Den største forskjellen finner vi innen teknologi. Her ble 75 prosent avlagt av menn i 2018 - en oppgang på fem prosentpoeng fra året før.

Fag

Fortsatt er det medisin og helsefag som er den største faggruppen. I 2018 ble ca 30 prosent av doktorgradene avlagt innen disse fagene. Teknologi står for 16 prosent, men vokser kraftig med 27 prosent siden året før.

Det er i stor grad utenlandske forskere som avlegger disse doktorgradene ved norske læresteder. Mens 58 prosent av forskerne totalt sett er norske statsborgere, er 67 prosent av teknologigradene avlagt av utenlandske statsborgere.

Høyest andel norske forskere er innen humaniora og medisin og helsefag med rundt 70 prosent.

Må beholde kompetansen

Leder i IKT-Norge, Heidi Austlid, er strålende fornøyd med utviklingen innen teknologi.

– Det er et solid sprang og veldig gledelig. Samtidig er vi opptatt av å få opp kvinneandelen, sier hun.

At det er utenlandske menn som står for mesteparten av produksjonen innen teknologi tror hun kan by på utfordringer på sikt.

– Vi må sørge for at vi har norske doktorgradskandidater også. Det handler om å beholde kompetansen på sikt, sier hun.

Powered by Labrador CMS