Samfunn

Jon Gunnes (V) tror det blir flertall for et nasjonalt lobbyregister etter neste Stortingsvalg.

Slik forsyner regjeringen lobbybransjen

Regjeringspartner Venstre fortsetter kampen for åpenhet om politikere som blir påvirkere. Men dagens regjeringssamarbeid er til hinder.

Publisert Sist oppdatert

Både Høyre og Frp har siden 2013 hatt 20 saker hver i Karantenenemda som førte til enten karantene eller saksforbud.

Av disse omhandlet 60 prosent overgang til en form for lobbyjobb.

Det viser en gjennomgang Dagens Perspektiv har gjort. Totalt i denne perioden har Karantenenemda behandlet 67 saker som involverte politikere fra de to partiene.

Registerkamp

– Vi har vært forkjempere for et lobbyregister, og det er vi fortsatt.

Det sier Venstres stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Jon Gunnes.

I 2017 fremmet han sammen med partikollega og stortingsrepresentant for Vestfold, Carl-Erik Grimstad, et forslag om å opprette et lobbyregister ved Stortinget, i departementene og ved Statsministerens kontor.

Forslaget falt, som det har gjort ved fem tidligere anledninger.

– I dagens regjeringssamarbeid vil ikke det la seg gjøre, innrømmer Gunnes.

– Men ved neste korsvei skal vi prøve igjen. Og da har vi klokkertro på å få flertall, sier han.

Med «neste korsvei» mener han konstitueringen av neste Storting i 2021.

Samme høst som Gunnes fremmet partiets seneste lobby-forslag, ble et slikt register innført i Trondheim med støtte fra nettopp Ap.

Han mener det har vært meget vellykket. Dagens Perspektiv kjenner til at det jobbes med å innføre liknende løsninger i flere store byer, inkludert Bergen og Stavanger.

– Det er stor interesse for dette, slår Gunnes fast.

Bransjeintern kamp

De til tider ubehagelig tette båndene mellom norske politikere og PR-bransjen har fått fornyet aktualitet den seneste uka.

I helga tok Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til orde i Klassekampen for å «stenge døra» som i en årrekke har stått på vidt gap mellom lobbyvirksomheter, Stortinget og regjeringsapparatet.

En kartlegging i samme avis viser at en rekke unge, lokalpolitikere rundt om i Norges land utfører sin politikergjerning i kombinasjon med stillinger i lobbyorganisasjoner og kommunikasjonsbyrå. Da Medier24 i forrige uke meldte at KrFs førstekandidat i Viken, Ida Lindstveit Røse, har fått jobb som seniorrådgiver i PR-byrået First House, uttalte hun at det arbeidsforholdet ville avsluttes dersom hun ble valgt inn på fylkestinget i regionen.

Andre, som Høyre-politiker og rådgiver i PR-byrået Kruse Larsen, Phillip André Charles, mener ifølge Klassekampen at det er uproblematisk å fortsette i jobben og samtidig stille til valg til bystyret for partiet sitt i Oslo, noe han vil gjøre i høst. Forutsetningen er åpenhet rundt kundelister og tydelig rollebevissthet, mener han og flere i liknende situasjoner.

Svingdøra mellom politikken og lobbyvirksomheter har også kommet i søkelyset i kjølvannet av Wara-saken. Dagens Næringsliv meldte nylig at statsminister Erna Solbergs tidligere statssekretær og høyre hånd, Sigbjørn Aanes, har tatt ut ferie fra sin nåværende jobb som seniorrådgiver i First House for å bistå justisminister Tor Mikkel Wara – men kun i rollen som en «god venn». Det er et halvt år siden karantenetiden hans gikk ut. Det samme gjorde Ole Berget, som i 2014 byttet jobb fra statssekretær for finansminister Siv Jensen til seniorrådgiver i First House. «Sigbjørn og jeg kommer ikke til å beklage at vi stiller opp for en venn,» skrev Berget i et Facebook-innlegg tirsdag.

Tidligere samme dag gikk ordførerkandidat for Rødt i Stavanger, Mimir Kristianson, hardt ut i Politisk Kvarter på NRK og sa at dette ikke dreier seg om «vanlige vennetjenester», men med «profesjonell kommunikasjon og krisehåndtering». Han får støtte fra PR-nestor Hans Geelmuyden i byrået Geelmuyden Kiese, som til samme kanal sier at det er «svært beklagelig» at bransjen opererer på en måte som gir et inntrykk av det bedrives «politisk korrupsjon».

Denne uttalelsen er «useriøs», svarer daglig leder i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen, til kanalen. Selv var han i flere perioder statssekretær og spesialrådgiver for Arbeiderpartiet ved blant annet Statsministerens kontor, frem til høsten 2009 – da han som en av flere grunnla First House.

Powered by Labrador CMS