Samfunn

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

2020 ble et unntaksår

Torsdag summerte NHO opp det siste året. Det ble ulikt det de fleste andre år. Krisen har forsterket både utfordringene og mulighetene. Den nye normalen blir ikke som den gamle.

Publisert Sist oppdatert

2020 ble året for det verste økonomiske tilbakeslaget i nyere tid. Sjeføkonom Øystein Dørum og analyseteamet hans anslår at verdiskapingen vil ha falt med 5,25 prosent i i-landene og 4 prosent globalt innen nyttsårsaften. I fastlands-Norge falt bnp med 3,5 prosent.

Men samtidig er det mye som tyder på at bunnen er passert og at det går mot bedre økonomiske tider. Veksten i global BNP anslås til 5,5 prosent i 2021. Veksten i fastlands-Norge forventes å ende på 2,75 prosent neste år og 2,25 i 2022.

Rekker kanskje feriesesongen

NHO forventer også at vaksinene rulles ut slik at brorparten av smitteverntiltakene vil være avviklet neste sommer.

«Dette kan være tidsnok til å rekke ferie- og festivalsesongen, men neppe fullt ut, siden feriereiser normalt planlegges og bestillles en tid i forveien», heter det i rapporten.

De fleste beholdt både jobb og inntekt, men brukte mindre penger. Eller vi brukte mer penger på varer, men mye mindre på tjenester. I sum gikk husholdningenes konsum ned med 8 prosent i 2020.

Men siden inntektene ikke falt like mye er det nå oppspart og brenner, ifølge NHO, i lommene på folk. Derfor forventer NHO at forbruket vil øke med 6 prosent neste år.

For de som ikke beholdt jobben, eller ble midlertidig permittert, slik situasjonen er for de fleste innen reiseliv for eksempel, har nedgangen i inntekt blitt nokså brutal. Byrden av smittevernstiltakene har vært skjevt fordelt.

NHO tror det vil ta tid før arbeidsledigheten er tilbake til nivåene før krisen inntraff. Samlet anslås den såkalte AKU-ledigheten i 2021 til 4,9 prosent av arbeidsstyrken, og til 4,3 prosent i 2021. Nå ligger den på 5 prosent, mens den var under 4 før krisen.

Forsterket utfordringene

Samfunnet hadde problemer også i tiden før vaksiner var alt vi drømte om. Klimakrise, økende ulikhet, eldrebølge og svake statsfinanser i de fleste andre land enn Norge, er bare noen av utfordringene som trekkes frem av NHO. Rapporten peker på at flere av disse trendene bare et blitt forsterket.

Samtidig er digitaliseringen kraftig akselerert under krisen. Det kan ifølge NHO forsterke mistilpasningen i arbeidsmarkedet.

Globaliseringen har trolig også fått, om ikke et banesår, så i hvert fall et kraftig skudd for baugen. NHO skriver at forsyningsproblemene forårsaket av pandemien har eksponert sårbarheten i å ha tett sammenvevde økonomier. Det er tegn til at globaliseringstakten dempes.

Powered by Labrador CMS