Samfunn

Påkjenningen av koronapandemien har vært tøff for mange unge, som både mister sosial kontakt, fysisk aktivitet, føler usikkerhet rundt jobb og karriere.

Hver tiende nordmann har sluttet å gå ut av huset

Blant de under 30 år oppga 11 prosent sist uke at de hovedsakelig har sluttet å gå ut av huset.

Publisert Sist oppdatert

Så langt i september oppgir 24 prosent at de opplever nåværende livssituasjon og hverdag som psykisk belastende som følge av endringer i hverdagsrutiner knyttet til konsekvenser av koronautbruddet.

Dette er, ifølge Norsk koronamonitor, en nedgang på 6 prosentpoeng fra toppen i mars, men samtidig en oppgang på 2 prosentpoeng fra bunnen i juli.

– Gjennom hele pandemien er det den yngre delen av befolkningen som i størst grad opplever hverdagen som psykisk belastende. Unntaket var sommerferien, men nå begynner de igjen å toppe statistikken, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Hun tror spesielt de yngre hadde godt av sommeren. Påkjenningen av koronapandemien har vært tøff for mange unge, som både mister sosial kontakt, fysisk aktivitet, føler usikkerhet rundt jobb og karriere og opplever at de beste årene av sine liv blir skadelidende.

En ny studie fra Johns Hopkins universitetet i USA, som CNN omtalte i helgen, viser også at stress og depresjoner øker med koronasituasjonen.

Mange føler seg ensomme

23 prosent av befolkningen oppgir i september at de føler seg ensomme for tiden som følge av koronaepidemien.

Ensomheten var på sitt høyeste i mai (27 prosent) og lavest i juli (20 prosent), men har vist en svak økning etter sommeren.

I alle aldersgrupper er det mange som føler seg ensomme, men aller mest de yngre. Omtrent hver tredje person under 30 år føler seg ensom som følge av koronasituasjonen.

De yngste forlater ikke huset

Hver tiende nordmann sier i september at de i all hovedsak har sluttet med å gå ut av huset, som følge av koronaepidemien. Selv i sommermånedene var dette tilfelle.

– Det sier seg selv at det er en påkjenning å isoleres over lang tid. Og ser vi koronaperioden under ett, er det de yngste som i størst grad ikke går ut av huset, sier Clausen.

Blant de under 30 år oppga 11 prosent sist uke at de hovedsakelig har sluttet å gå ut av huset. Gjennomsnittet for hele koronaperioden er 20 prosent for denne aldersgruppen, noe som er klart høyere enn for andre aldersgrupper.

Norsk koronamonitor viser også at mange nordmenn har unnlatt eller utsatt å oppsøke helsetjenester som følge av koronaepidemien, herunder fastlege og psykolog. I september oppgir 28 prosent dette, som er omtrent som gjennomsnittet for hele koronaperioden (31 prosent).

Powered by Labrador CMS